Senzorické hodnocení odrůdových šťáv z jablek
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F18%3A43913548" target="_blank" >RIV/62156489:43510/18:43913548 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Senzorické hodnocení odrůdových šťáv z jablek
Popis výsledku v původním jazyce
V této práci bylo senzoricky a analyticky hodnoceno 9 odrůdových jablečných šťáv. Organoleptické vlastnosti jablečné šťávy (vzhled a barva, konzistence, chuť a vůně a celkové hodnocení) byly hodnotiteli hodnoceny pomocí pěti bodové kategorové ordinální stupnice. V kategorii vzhled a barva byla nejlépe hodnocena šťáva z odrůdy Prima. V kategoriích konzistence, chuť a vůně byla nejlépe hodnocena šťáva z odrůdy 'Desert', která byla nejlépe hodnocenou i v rámci celkového hodnocení. Nejvyšší obsah polyfenolů byl zjištěn u šťávy vyrobené z odrůdy Rezista (725 mg.l-1). Šťáva z odrůdy Rubinola měla několikanásobně vyšší obsah vitaminu C než ostatní odrůdové šťávy (63,9 mg.l-1). U všech sledovaných odrůd byl obsah titrovatelných kyselin v rozmezí 0,7 - 1,2 %.
Název v anglickém jazyce
Sensory assessment of varietal apple juices
Popis výsledku anglicky
The present work involved sensory and analytical evaluation of 9 apple variety juices. The organoleptic qualities of the apple juice, i.e., appearance and colour, consistency, taste and smell and overall evaluation) were scored by the evaluators using a five-point categorical ordinal scale. In the categories of Appearance and Colour, juice from the Prima variety received the best ranking. For the categories of Consistency, Taste and Smell, juice made from the 'Desert' variety was the best evaluated material; the same variety enjoyed the best results as part of the overall evaluation. The highest content of polyphenols was found in juice made from variety ˈRezistaˈ (725 mg.l-1). The juice made from the variety ˈRubinolaˈ had several times higher vitamin C content than by the other varieties of juice (63.9 mg.l-1). The titratable acids content of all varieties studied ranged from 0.7 to 1.2 %.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
73
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
48-50
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—