Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Senzorické hodnocení odrůdových šťáv z jablek

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F18%3A43913548" target="_blank" >RIV/62156489:43510/18:43913548 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Senzorické hodnocení odrůdových šťáv z jablek

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V této práci bylo senzoricky a analyticky hodnoceno 9 odrůdových jablečných šťáv. Organoleptické vlastnosti jablečné šťávy (vzhled a barva, konzistence, chuť a vůně a celkové hodnocení) byly hodnotiteli hodnoceny pomocí pěti bodové kategorové ordinální stupnice. V kategorii vzhled a barva byla nejlépe hodnocena šťáva z odrůdy Prima. V kategoriích konzistence, chuť a vůně byla nejlépe hodnocena šťáva z odrůdy &apos;Desert&apos;, která byla nejlépe hodnocenou i v rámci celkového hodnocení. Nejvyšší obsah polyfenolů byl zjištěn u šťávy vyrobené z odrůdy Rezista (725 mg.l-1). Šťáva z odrůdy Rubinola měla několikanásobně vyšší obsah vitaminu C než ostatní odrůdové šťávy (63,9 mg.l-1). U všech sledovaných odrůd byl obsah titrovatelných kyselin v rozmezí 0,7 - 1,2 %.

  • Název v anglickém jazyce

    Sensory assessment of varietal apple juices

  • Popis výsledku anglicky

    The present work involved sensory and analytical evaluation of 9 apple variety juices. The organoleptic qualities of the apple juice, i.e., appearance and colour, consistency, taste and smell and overall evaluation) were scored by the evaluators using a five-point categorical ordinal scale. In the categories of Appearance and Colour, juice from the Prima variety received the best ranking. For the categories of Consistency, Taste and Smell, juice made from the &apos;Desert&apos; variety was the best evaluated material; the same variety enjoyed the best results as part of the overall evaluation. The highest content of polyphenols was found in juice made from variety ˈRezistaˈ (725 mg.l-1). The juice made from the variety ˈRubinolaˈ had several times higher vitamin C content than by the other varieties of juice (63.9 mg.l-1). The titratable acids content of all varieties studied ranged from 0.7 to 1.2 %.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    73

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    48-50

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus