Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Comparative study of primary and secondary metabolites in apricot (Prunus armeniaca L.) cultivars

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F11%3A00183523" target="_blank" >RIV/62156489:43510/11:00183523 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Comparative study of primary and secondary metabolites in apricot (Prunus armeniaca L.) cultivars

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Apricot is one of the most popular Prunus species grown in the temperate zone and great variation in the contents of primary and secondarymetabolites has been reported in its fruit. However, little is known on the phenolic profiles and antioxidant potential of important local cultivars. The objective of the study was to identify valuable parental lines for breeding of cultivars with high health-promoting effects. Primary metabolites (sugars, organic acids) and secondary metabolites (phenolics) were quantified by highperformance liquid chromatography--mass spectrometry (HPLC/MS) in fruit of 13 apricot cultivars: total sugars ranged from 59.2 to 212.5 g kg freshweight (FW) and total organic acids from 4.2 to 20.8 g kg FW. Four hydroxycinnamic acids and three flavonols were quantified; their content was significantly higher in skin compared to pulp. Similarly, antioxidative potential was significantly higher in skin and ranged from 125.4 to 726.5 mg ascorbic acid equivalents kg FW. A posi

  • Název v anglickém jazyce

    Comparative study of primary and secondary metabolites in apricot (Prunus armeniaca L.) cultivars

  • Popis výsledku anglicky

    Apricot is one of the most popular Prunus species grown in the temperate zone and great variation in the contents of primary and secondarymetabolites has been reported in its fruit. However, little is known on the phenolic profiles and antioxidant potential of important local cultivars. The objective of the study was to identify valuable parental lines for breeding of cultivars with high health-promoting effects. Primary metabolites (sugars, organic acids) and secondary metabolites (phenolics) were quantified by highperformance liquid chromatography--mass spectrometry (HPLC/MS) in fruit of 13 apricot cultivars: total sugars ranged from 59.2 to 212.5 g kg freshweight (FW) and total organic acids from 4.2 to 20.8 g kg FW. Four hydroxycinnamic acids and three flavonols were quantified; their content was significantly higher in skin compared to pulp. Similarly, antioxidative potential was significantly higher in skin and ranged from 125.4 to 726.5 mg ascorbic acid equivalents kg FW. A posi

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of the Science of Food and Agriculture

  • ISSN

    0022-5142

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    91

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    1-7

  • Kód UT WoS článku

    288556800010

  • EID výsledku v databázi Scopus