Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Comparison of North Italian and South Moravian wines on the base of their antioxidant activity, phenolic composition and sensory quality

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F12%3A00193187" target="_blank" >RIV/62156489:43510/12:00193187 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Comparison of North Italian and South Moravian wines on the base of their antioxidant activity, phenolic composition and sensory quality

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In the present study, antioxidant capacity, phenolic composition and sensory evaluation of selected red and white wines originating from wine-growing regions of South Moravia and North Italy (winegrowing region Trident -- Alto Adige) were investigated. The sensory analysis indicated that the evaluated wine samples were very similar. As far as basic the analytical parameters were concerned, concentrations of residual sugar were signifi cantly higher in Moravian wines. Antioxidative characteristics were estimated by means of common spectrophotometric methods (total phenols, total anthocyanins, total fl avanols, DPPH and FRAP) and therea er compared. It was found out that the compared methods were highly signifi cantly and positively correlated as far astheir results were concerned. Individual phenolic compounds were detected by means of HPLC with DAD detection.

  • Název v anglickém jazyce

    Comparison of North Italian and South Moravian wines on the base of their antioxidant activity, phenolic composition and sensory quality

  • Popis výsledku anglicky

    In the present study, antioxidant capacity, phenolic composition and sensory evaluation of selected red and white wines originating from wine-growing regions of South Moravia and North Italy (winegrowing region Trident -- Alto Adige) were investigated. The sensory analysis indicated that the evaluated wine samples were very similar. As far as basic the analytical parameters were concerned, concentrations of residual sugar were signifi cantly higher in Moravian wines. Antioxidative characteristics were estimated by means of common spectrophotometric methods (total phenols, total anthocyanins, total fl avanols, DPPH and FRAP) and therea er compared. It was found out that the compared methods were highly signifi cantly and positively correlated as far astheir results were concerned. Individual phenolic compounds were detected by means of HPLC with DAD detection.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis

  • ISSN

    1211-8516

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    60

  • Číslo periodika v rámci svazku

    8

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    9-18

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus