Vliv asimilovatelného dusíku na průběh fermentace moštů révy vinné
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F13%3A00200121" target="_blank" >RIV/62156489:43510/13:00200121 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv asimilovatelného dusíku na průběh fermentace moštů révy vinné
Popis výsledku v původním jazyce
Nedostatek asimilovatelného dusíku v moštu je znám jako hlavní důvod zpomalené a neúplné fermentace, a produkce sirných sloučenin. Celkový obsah dusíku v moštu může dále postihnout aroma vína a ovlivnit produkci kyseliny octové , biogenních aminů či vysoce karcinogenního ethylkarbamátu. V praxi se setkáváme s nedostatkem asimilovatelného dusíku v prvé řadě u špatně vyzrálých hroznů, dále u stresovaných hroznů pocházejících z vinic nedostatečně hnojených dusíkem či bylo-li během vegetace sucho či vysokéteploty.
Název v anglickém jazyce
Effect of assimilable nitrogen on grape must fermentation
Popis výsledku anglicky
This work deals with the content of yeast assimilable nitrogen in grape musts, its consumption by yeasts during fermentation and production of acetic acid. Experiments were performed for years 2007 and 2008. Experimental variants involved 48 musts and wines originating from South Moravian. These data enabled to monitor contents of yeast assimilable nitrogen in musts and to draw a general conclusion that these musts contain high concentrations of both ammonium ions and yeast assimilable nitrogen (124.4 mg/L and 257.8 mg/L, respectively) so that there is no danger of having problems with the nutrition of yeasts in the course of fermentation.
Klasifikace
Druh
B - Odborná kniha
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
ISBN
978-80-7375-713-7
Počet stran knihy
54
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Kód UT WoS knihy
—