Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Quality assessment of fruit juices by NIR spetroscopy

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F13%3A00200388" target="_blank" >RIV/62156489:43510/13:00200388 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.mendelu.cz/cz/veda_vyzkum/acta/ac313" target="_blank" >http://www.mendelu.cz/cz/veda_vyzkum/acta/ac313</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.11118/actaun201361030803" target="_blank" >10.11118/actaun201361030803</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Quality assessment of fruit juices by NIR spetroscopy

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Possibilities of detection of substances used for adulteration of fruit juices were investigated in juice products distributed within the framework of retail stores network. This detection was performed by the method of near-infrared spectroscopy (NIR).Analysed were samples of orange, apple, and grapefruit juices. At first it was assessed if their quality parameters (soluble dry matter, total acids, formol number, malic acid, citric acid, ascorbic acid, lactic acid, specific density and ethanol content) did correspond with the limit values specified by the Association of the Industries of Juices and Nectars. Altogether 45 various fruit juices were analysed and it was found out that in 10 cases at least one parameter was out of the approved limits. Thereafter, juice samples were mixed with different amounts of water and sugar and, besides, they were also mixed together. The objective of this mixing was to find out if it is possible to detect, by the NIR spectroscopy, those juices that

  • Název v anglickém jazyce

    Quality assessment of fruit juices by NIR spetroscopy

  • Popis výsledku anglicky

    Possibilities of detection of substances used for adulteration of fruit juices were investigated in juice products distributed within the framework of retail stores network. This detection was performed by the method of near-infrared spectroscopy (NIR).Analysed were samples of orange, apple, and grapefruit juices. At first it was assessed if their quality parameters (soluble dry matter, total acids, formol number, malic acid, citric acid, ascorbic acid, lactic acid, specific density and ethanol content) did correspond with the limit values specified by the Association of the Industries of Juices and Nectars. Altogether 45 various fruit juices were analysed and it was found out that in 10 cases at least one parameter was out of the approved limits. Thereafter, juice samples were mixed with different amounts of water and sugar and, besides, they were also mixed together. The objective of this mixing was to find out if it is possible to detect, by the NIR spectroscopy, those juices that

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis

  • ISSN

    1211-8516

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    61

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    803-812

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus