Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Comparison of Rose Wines According to the Content Chosen Phenolic Compounds and Antiradical Activity

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F13%3A43911409" target="_blank" >RIV/62156489:43510/13:43911409 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://dx.doi.org/10.18832/kp2013016" target="_blank" >https://dx.doi.org/10.18832/kp2013016</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.18832/kp2013016" target="_blank" >10.18832/kp2013016</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Comparison of Rose Wines According to the Content Chosen Phenolic Compounds and Antiradical Activity

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Rosé wines has gained a great popularity not only in Czech Republic but also elsewhere in the world. Rosé are produced mostly from traditional varieties such as &apos;Pinot Noir&apos;, &apos;Blaufrankisch&apos; (Lemberger), &apos;Zweigeltrebe&apos;, &apos;Merlot&apos; and &apos;Cabernet Sauvignon&apos;. Entirely new act play rosé wines made from blue Czech interspecific grape varieties, such as &apos;Cerason&apos; or &apos;Laurot&apos;. For samples of wines (concrete &apos;Laurot&apos;, &apos;Cerason&apos;, &apos;Kofranka&apos;, &apos;Pinot noir&apos;, &apos;Merlot&apos; and &apos;Blaufrankisch&apos;) are normally carried out measurements of fundamental analytical values. Furthermore, spectrophotometric measurements were carried out - determination of total phenols, total anthocyanins and the optical density at 280 nm (OD280), total flavanols, reducing power and antiradical activity. The results show that most phenolic compounds and highest antiradical activity has the variety &apos;Laurot&apos;. This variety has besides ideal pink color for rosé wine similarly as &apos;Blaufränkisch&apos; variety. The new interspecific varieties were higher antiradical activity and therefore health benefits. When choosing a suitable technology for its fruitiness, higher acidity and higher resistance to fungal diseases appear to be interesting for the production of rosé wines, not only from organic production.

  • Název v anglickém jazyce

    Comparison of Rose Wines According to the Content Chosen Phenolic Compounds and Antiradical Activity

  • Popis výsledku anglicky

    Rosé wines has gained a great popularity not only in Czech Republic but also elsewhere in the world. Rosé are produced mostly from traditional varieties such as &apos;Pinot Noir&apos;, &apos;Blaufrankisch&apos; (Lemberger), &apos;Zweigeltrebe&apos;, &apos;Merlot&apos; and &apos;Cabernet Sauvignon&apos;. Entirely new act play rosé wines made from blue Czech interspecific grape varieties, such as &apos;Cerason&apos; or &apos;Laurot&apos;. For samples of wines (concrete &apos;Laurot&apos;, &apos;Cerason&apos;, &apos;Kofranka&apos;, &apos;Pinot noir&apos;, &apos;Merlot&apos; and &apos;Blaufrankisch&apos;) are normally carried out measurements of fundamental analytical values. Furthermore, spectrophotometric measurements were carried out - determination of total phenols, total anthocyanins and the optical density at 280 nm (OD280), total flavanols, reducing power and antiradical activity. The results show that most phenolic compounds and highest antiradical activity has the variety &apos;Laurot&apos;. This variety has besides ideal pink color for rosé wine similarly as &apos;Blaufränkisch&apos; variety. The new interspecific varieties were higher antiradical activity and therefore health benefits. When choosing a suitable technology for its fruitiness, higher acidity and higher resistance to fungal diseases appear to be interesting for the production of rosé wines, not only from organic production.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Kvasný průmysl

  • ISSN

    0023-5830

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    59

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    167-170

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus