Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Interspecific vs. traditional varieties for rosé wines production.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F10%3A00167249" target="_blank" >RIV/62156489:43510/10:00167249 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Interspecific vs. traditional varieties for rosé wines production.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This study was aimed on comparison of interspecifi c and traditional varieties suitable for rosé wines production. For samples of wines -- 'Laurot', 'Cerason', 'Merlan', three interspecifi c Czech varieties and 'St. Laurent', 'Blaufränkisch' two traditional varieties and furthermore new Slovak variety 'Nitra' and Austrian 'Blauer Wildbacher' were carried out measurements of fundamental analytical values. Furthermore, total and individual phenolic compounds, total anthocyanins, optical density at 280 nm(OD280), total fl avanols, reducing power and antiradical activity were determined. The results show that most phenolic compounds and highest antiradical activity has the Austrian variety 'Blauer Wildbacher' which was in sensory evaluation in last place.From Czech varieties it was 'Cerason' and 'Laurot'. In the sensory evaluation landed the best variety 'Blaufränkisch'. Very good results then reached a variety 'Laurot' as in 2008. Due its higher resistance to fungal diseases, health bene

  • Název v anglickém jazyce

    Interspecific vs. traditional varieties for rosé wines production.

  • Popis výsledku anglicky

    This study was aimed on comparison of interspecifi c and traditional varieties suitable for rosé wines production. For samples of wines -- 'Laurot', 'Cerason', 'Merlan', three interspecifi c Czech varieties and 'St. Laurent', 'Blaufränkisch' two traditional varieties and furthermore new Slovak variety 'Nitra' and Austrian 'Blauer Wildbacher' were carried out measurements of fundamental analytical values. Furthermore, total and individual phenolic compounds, total anthocyanins, optical density at 280 nm(OD280), total fl avanols, reducing power and antiradical activity were determined. The results show that most phenolic compounds and highest antiradical activity has the Austrian variety 'Blauer Wildbacher' which was in sensory evaluation in last place.From Czech varieties it was 'Cerason' and 'Laurot'. In the sensory evaluation landed the best variety 'Blaufränkisch'. Very good results then reached a variety 'Laurot' as in 2008. Due its higher resistance to fungal diseases, health bene

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA522%2F09%2F1565" target="_blank" >GA522/09/1565: Vývoj metodologické a technologické platformy pro optický monitoring biotického stresu a obsahu fenolických látek u révy vinné.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta universitatis agriculturae et silviculturae Mendelianae Brunensis

  • ISSN

    1211-8516

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    LVIII

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus