Interspecific vs. traditional varieties for rosé wines production.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F10%3A00167249" target="_blank" >RIV/62156489:43510/10:00167249 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Interspecific vs. traditional varieties for rosé wines production.
Popis výsledku v původním jazyce
This study was aimed on comparison of interspecifi c and traditional varieties suitable for rosé wines production. For samples of wines -- 'Laurot', 'Cerason', 'Merlan', three interspecifi c Czech varieties and 'St. Laurent', 'Blaufränkisch' two traditional varieties and furthermore new Slovak variety 'Nitra' and Austrian 'Blauer Wildbacher' were carried out measurements of fundamental analytical values. Furthermore, total and individual phenolic compounds, total anthocyanins, optical density at 280 nm(OD280), total fl avanols, reducing power and antiradical activity were determined. The results show that most phenolic compounds and highest antiradical activity has the Austrian variety 'Blauer Wildbacher' which was in sensory evaluation in last place.From Czech varieties it was 'Cerason' and 'Laurot'. In the sensory evaluation landed the best variety 'Blaufränkisch'. Very good results then reached a variety 'Laurot' as in 2008. Due its higher resistance to fungal diseases, health bene
Název v anglickém jazyce
Interspecific vs. traditional varieties for rosé wines production.
Popis výsledku anglicky
This study was aimed on comparison of interspecifi c and traditional varieties suitable for rosé wines production. For samples of wines -- 'Laurot', 'Cerason', 'Merlan', three interspecifi c Czech varieties and 'St. Laurent', 'Blaufränkisch' two traditional varieties and furthermore new Slovak variety 'Nitra' and Austrian 'Blauer Wildbacher' were carried out measurements of fundamental analytical values. Furthermore, total and individual phenolic compounds, total anthocyanins, optical density at 280 nm(OD280), total fl avanols, reducing power and antiradical activity were determined. The results show that most phenolic compounds and highest antiradical activity has the Austrian variety 'Blauer Wildbacher' which was in sensory evaluation in last place.From Czech varieties it was 'Cerason' and 'Laurot'. In the sensory evaluation landed the best variety 'Blaufränkisch'. Very good results then reached a variety 'Laurot' as in 2008. Due its higher resistance to fungal diseases, health bene
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA522%2F09%2F1565" target="_blank" >GA522/09/1565: Vývoj metodologické a technologické platformy pro optický monitoring biotického stresu a obsahu fenolických látek u révy vinné.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta universitatis agriculturae et silviculturae Mendelianae Brunensis
ISSN
1211-8516
e-ISSN
—
Svazek periodika
LVIII
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—