Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Ověření účinnosti šnekového lisu při lisování oleje ze semen révy vinné

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F16%3A43910469" target="_blank" >RIV/62156489:43510/16:43910469 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Ověření účinnosti šnekového lisu při lisování oleje ze semen révy vinné

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Na Ústavu zahradnické techniky bylo provedeno měření zaměřené na ověření šnekového lisu malé kapacity při lisování oleje z odrůdových semen révy vinné s důrazem na stanovení účinnosti lisovacího procesu. Pro lisování byla využita semena 5 odrůd révy vinné. Dosažená výkonnost lisu se pohybovala mezi 6-9 kg.h' a je přímo úměrná frekvenci otáčení šnekovnice. Množství vylisovaného oleje se pohybuje mezi 49-70 g.kg1 a je odrůdově závislé. Mezi hlavní faktory ovlivňující množství oleje patří především rychlost lisování, tlak lisování a teplota lisování, ale také vlhkost semen a obsah nečistot vstupující spolu se semeny do lisu.

  • Název v anglickém jazyce

    Verification of efficiency of the screw press for grape seed oil pressing

  • Popis výsledku anglicky

    Measurement focused on verification of small capacity press during pressing oil from varietal grape seeds with the emphasis on assessment of pressing process was done at the Department of Horticultural Machinery. Seeds of 5 grape varieties were used. Reached efficiency ranged between 6-9 kg.h 1 and is directly proportional to frequency of screw rotation. The amount of pressed oil ranged between 49-70 g.kg' and depends on used grape variety. The speed, pressure and temperature of pressing as well as seed moisture and content of dirt incoming into plodder are the main factors which influence the gained amount of oil.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Vinař-sadař

  • ISSN

    1804-3054

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    Neuveden

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    30-32

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus