Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Study on Antioxidant Components in Rosé Wine Originating from the Wine Growing Region of Moravia, Czech Republic

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F17%3A43910483" target="_blank" >RIV/62156489:43510/17:43910483 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.1007/s10341-016-0317-3" target="_blank" >https://doi.org/10.1007/s10341-016-0317-3</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1007/s10341-016-0317-3" target="_blank" >10.1007/s10341-016-0317-3</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Study on Antioxidant Components in Rosé Wine Originating from the Wine Growing Region of Moravia, Czech Republic

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The estimation of antioxidants in fruit, vegetables, beverages, and foodstuffs has been discussed in a great number of scientific studies, but until now, problems concerning the analysis of antioxidant components of rosé wine has not been adequately investigated. This paper presented results of a study on antioxidant components contained in some samples of rosé wine originating from the Moravian wine growing region. The experiments involved altogether 48 samples of rosé wine made of grapes of the varieties &apos;Blaufränkisch&apos;, &apos;Blauer Portugieser&apos;, &apos;Pinot Noir&apos;, &apos;Sankt Laurent&apos;, and &apos;Zweigeltrebe&apos;. Grapes were harvested in 2013. Spectrophotometry was used to estimated antioxidant activity (53-73 mg L-1 GAE), content of total polyphenols (152-369 mg L-1), hydrocinnamic acid (52-148 mg L-1), flavonols (25-294 mg L-1) and anthocyanins (88-1754 mg L-1). The HPLC method was used for the detection of some important antioxidants, i. e. catechin, epicatechin, malvidin-3-glucoside, cis- and trans-resveratrol, ferrulic acid, coumaric acid and caftaric acid. This study enabled to determine basic profiles of the most important antioxidant components of the most popular Moravian red grapevine varieties. The studied wines were analyzed from several different aspects, which is not standard.

  • Název v anglickém jazyce

    Study on Antioxidant Components in Rosé Wine Originating from the Wine Growing Region of Moravia, Czech Republic

  • Popis výsledku anglicky

    The estimation of antioxidants in fruit, vegetables, beverages, and foodstuffs has been discussed in a great number of scientific studies, but until now, problems concerning the analysis of antioxidant components of rosé wine has not been adequately investigated. This paper presented results of a study on antioxidant components contained in some samples of rosé wine originating from the Moravian wine growing region. The experiments involved altogether 48 samples of rosé wine made of grapes of the varieties &apos;Blaufränkisch&apos;, &apos;Blauer Portugieser&apos;, &apos;Pinot Noir&apos;, &apos;Sankt Laurent&apos;, and &apos;Zweigeltrebe&apos;. Grapes were harvested in 2013. Spectrophotometry was used to estimated antioxidant activity (53-73 mg L-1 GAE), content of total polyphenols (152-369 mg L-1), hydrocinnamic acid (52-148 mg L-1), flavonols (25-294 mg L-1) and anthocyanins (88-1754 mg L-1). The HPLC method was used for the detection of some important antioxidants, i. e. catechin, epicatechin, malvidin-3-glucoside, cis- and trans-resveratrol, ferrulic acid, coumaric acid and caftaric acid. This study enabled to determine basic profiles of the most important antioxidant components of the most popular Moravian red grapevine varieties. The studied wines were analyzed from several different aspects, which is not standard.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Erwerbs-Obstbau

  • ISSN

    0014-0309

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    59

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    253-262

  • Kód UT WoS článku

    000413749800002

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85008457801