Účinek vápenatých iontů na skladovatenost jablek
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F17%3A43912436" target="_blank" >RIV/62156489:43510/17:43912436 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Účinek vápenatých iontů na skladovatenost jablek
Popis výsledku v původním jazyce
Vápník je jedním z důležitých nutrientů působících na kvality jablek. Mnohá fyziologická onemocnění jsou spojována s nízkou koncentrací vápníkového iontu. Bude-li vzrůstat obsah vápníku vede to ke zvýšení pevnosti plodu, potlačuje se zrání a předcházíse fyziologickým onemocněním, u nichž je vápník jejich příčinou. Intenzita akumulace vápenatých iontů je vyšší v první fázi vývoje plodu a klesá během druhé fáze, která je spojení s rychlým zvětšováním plodu. Vysoká rychlost v nízko transpirujících orgánech zvětšuje riziko, že obsah vápenatých iontů klesne pod kritickou hladinu. Hodnoty relativně malého vzrůstu v plodu může efektivně předcházet ekonomickým ztrátám vyvolaných fyziologickými onemocněními.
Název v anglickém jazyce
Effect of calcium ions on the shelf life of apples fruit
Popis výsledku anglicky
Calcium is one of the most important nutrients in apple fruit quality. Many physiological disorders of fruits are associated with low Ca levels. Increasing the fruit calcium content leads to an increase in fruit firmness and delays fruit ripening or prevents calcium-related disorders. The intensity of calcium accumulation in fruits is higher during the first part of fruit development and it decreases during the second part, when fruits grow faster. High growth rates of low-transpiring organs increase the risk of the calcium tissue content falling below the critical level. Even a relatively small increase in the fruit calcium level can be effective in preventing or at least drastically decreasing the economic losses caused by various storage disorders.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Vinař-sadař
ISSN
1804-3054
e-ISSN
—
Svazek periodika
Neuveden
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
44-46
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—