Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Účinek vápenatých iontů na skladovatenost jablek

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F17%3A43912436" target="_blank" >RIV/62156489:43510/17:43912436 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Účinek vápenatých iontů na skladovatenost jablek

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Vápník je jedním z důležitých nutrientů působících na kvality jablek. Mnohá fyziologická onemocnění jsou spojována s nízkou koncentrací vápníkového iontu. Bude-li vzrůstat obsah vápníku vede to ke zvýšení pevnosti plodu, potlačuje se zrání a předcházíse fyziologickým onemocněním, u nichž je vápník jejich příčinou. Intenzita akumulace vápenatých iontů je vyšší v první fázi vývoje plodu a klesá během druhé fáze, která je spojení s rychlým zvětšováním plodu. Vysoká rychlost v nízko transpirujících orgánech zvětšuje riziko, že obsah vápenatých iontů klesne pod kritickou hladinu. Hodnoty relativně malého vzrůstu v plodu může efektivně předcházet ekonomickým ztrátám vyvolaných fyziologickými onemocněními.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of calcium ions on the shelf life of apples fruit

  • Popis výsledku anglicky

    Calcium is one of the most important nutrients in apple fruit quality. Many physiological disorders of fruits are associated with low Ca levels. Increasing the fruit calcium content leads to an increase in fruit firmness and delays fruit ripening or prevents calcium-related disorders. The intensity of calcium accumulation in fruits is higher during the first part of fruit development and it decreases during the second part, when fruits grow faster. High growth rates of low-transpiring organs increase the risk of the calcium tissue content falling below the critical level. Even a relatively small increase in the fruit calcium level can be effective in preventing or at least drastically decreasing the economic losses caused by various storage disorders.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Vinař-sadař

  • ISSN

    1804-3054

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    Neuveden

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    44-46

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus