Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Oriental brassica vegetables - alternatives for a higher intake of health-promoting substances

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F18%3A43914540" target="_blank" >RIV/62156489:43510/18:43914540 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.5586/aa.1749" target="_blank" >https://doi.org/10.5586/aa.1749</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.5586/aa.1749" target="_blank" >10.5586/aa.1749</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Oriental brassica vegetables - alternatives for a higher intake of health-promoting substances

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Brassica vegetables are one of the most important groups of vegetables in terms of their nutritional composition. The aim of this work was to evaluate the lesser known Asian species from the family Brassicaceae cultivated in the conditions of the Czech Republic and to carry out a comparison with cabbage as a reference species. For the evaluation, two species of Chinese broccoli, two cultivars of Chinese cabbage (&apos;Dwarf milk cabbage&apos; and improved &apos;Tahtsai&apos;) and mizuna were selected. Among the properties evaluated were dry matter production, crude fiber content, vitamin C, carotenoids, TAC, flavonoids, phenols, and mineral composition (K, Na, Ca, and Mg). The highest contents of vitamin C were found in mizuna and the lowest in Chinese Cabbage 2. In comparison to the reference species, the majority of the properties of Chinese cabbage had higher values in comparison to traditional cabbage (range: 101-577%). Positive results were also found for mizuna. The worst brassica was Chinese Cabbage 2 in which the majority of the properties measured were lower in comparison to traditional cabbage.

  • Název v anglickém jazyce

    Oriental brassica vegetables - alternatives for a higher intake of health-promoting substances

  • Popis výsledku anglicky

    Brassica vegetables are one of the most important groups of vegetables in terms of their nutritional composition. The aim of this work was to evaluate the lesser known Asian species from the family Brassicaceae cultivated in the conditions of the Czech Republic and to carry out a comparison with cabbage as a reference species. For the evaluation, two species of Chinese broccoli, two cultivars of Chinese cabbage (&apos;Dwarf milk cabbage&apos; and improved &apos;Tahtsai&apos;) and mizuna were selected. Among the properties evaluated were dry matter production, crude fiber content, vitamin C, carotenoids, TAC, flavonoids, phenols, and mineral composition (K, Na, Ca, and Mg). The highest contents of vitamin C were found in mizuna and the lowest in Chinese Cabbage 2. In comparison to the reference species, the majority of the properties of Chinese cabbage had higher values in comparison to traditional cabbage (range: 101-577%). Positive results were also found for mizuna. The worst brassica was Chinese Cabbage 2 in which the majority of the properties measured were lower in comparison to traditional cabbage.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40105 - Horticulture, viticulture

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510088" target="_blank" >QJ1510088: Využití moderních biotechnologických postupů pro zvýšení produkce a kvality zelenin rodu Brassica L. v celé vertikále od šlechtění, přes pěstování až po skladování produktu.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Agrobotanica

  • ISSN

    0065-0951

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    71

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    PL - Polská republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    "nestrankovano"

  • Kód UT WoS článku

    000455581800004

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85059340541