Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The use of saturated medium-chain fatty acids in wine production technology

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F18%3A43914654" target="_blank" >RIV/62156489:43510/18:43914654 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2018/mnet_2018_full.pdf" target="_blank" >https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2018/mnet_2018_full.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The use of saturated medium-chain fatty acids in wine production technology

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The use of sulphur dioxide has a long history in viniculture. Due to its negative effect on human health, it is necessary to search for substances that could reduce, or even exclude, the need for sulphur dioxide in wine making. One option is use of saturated medium-chain fatty acids (MCFA) that can inhibit yeast activity. In this study, the effect of mixing octanoic acid (C8), decanoic acid (C10) and dodecanoic acid (C12) in the ratio 2:7:1, respectively, on their residuals and sensory properties is examined. After application of six different concentrations in combination with two doses of SO2, the MCFA content was measured and sensory analysis was performed. The results show that the higher the dose of MCFA is, the more of them were bound to the yeast bodies and the lower the content is in the wine. Sensory analysis shows a dose of 20 mg/l as a limit, below which consumers are unable to perceive differences among MCFA doses, and the odour of MCFA declines with the duration of wine ageing.

  • Název v anglickém jazyce

    The use of saturated medium-chain fatty acids in wine production technology

  • Popis výsledku anglicky

    The use of sulphur dioxide has a long history in viniculture. Due to its negative effect on human health, it is necessary to search for substances that could reduce, or even exclude, the need for sulphur dioxide in wine making. One option is use of saturated medium-chain fatty acids (MCFA) that can inhibit yeast activity. In this study, the effect of mixing octanoic acid (C8), decanoic acid (C10) and dodecanoic acid (C12) in the ratio 2:7:1, respectively, on their residuals and sensory properties is examined. After application of six different concentrations in combination with two doses of SO2, the MCFA content was measured and sensory analysis was performed. The results show that the higher the dose of MCFA is, the more of them were bound to the yeast bodies and the lower the content is in the wine. Sensory analysis shows a dose of 20 mg/l as a limit, below which consumers are unable to perceive differences among MCFA doses, and the odour of MCFA declines with the duration of wine ageing.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    MendelNet 2018: Proceedings of International PhD Students Conference

  • ISBN

    978-80-7509-597-8

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    270-274

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    7. 11. 2018

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku

    000462205300050