Skladování a zpracování ovoce
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F18%3A43914835" target="_blank" >RIV/62156489:43510/18:43914835 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Skladování a zpracování ovoce
Popis výsledku v původním jazyce
Hemibióza je přirozená schopnost stále živého, ale od mateřské rostliny odděleného plodu se bránit vnitřním a vnějším rozkladným procesům. Posklizňové nežádoucí změny v jakostních parametrech a ztráty čerstvého ovoce lze omezit chladírenským skladováním v optimální teplotě, vlhkosti a atmosféře vhodného složení. Čerstvé ovoce lze různými postupy zpracování převést do podoby řady nutričně a senzoricky odlišných produktů (kompotované, zmrazované a sušené ovoce, ovocné pomazánky či alkoholické a nealkoholické nápoje aj.). Průmyslově aplikované technologie zpracování ovoce zároveň využívají některého z konzervačních principů, který prodlouží uchovatelnost výrobku a zajistí jeho zdravotní nezávadnost.
Název v anglickém jazyce
Storage and processing of fruits
Popis výsledku anglicky
Hemibiosis is the natural ability of an ever-living but mother-plant of a separate fruit to defend itself from internal and external decomposition processes. Post-harvest undesirable changes in quality parameters and loss of fresh fruit can be reduced by refrigerated storage at optimum temperature, humidity and the atmosphere of a suitable composition. Fresh fruits can be transformed by processing into various products with different nutritional and sensory properties (canned, frozenand dried fruits, fruit spreads, alcoholic and non-alcoholic drinks, etc.). Industrially applied fruit processing technologies also use one of the preservation principles to extend the shelf life of the product and ensure its food safety.
Klasifikace
Druh
C - Kapitola v odborné knize
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název knihy nebo sborníku
Ovocné kultury
ISBN
978-80-86726-86-1
Počet stran výsledku
42
Strana od-do
196-237
Počet stran knihy
239
Název nakladatele
Profi Press s.r.o.
Místo vydání
Praha
Kód UT WoS kapitoly
—