Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Skladování a zpracování ovoce

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F18%3A43914835" target="_blank" >RIV/62156489:43510/18:43914835 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Skladování a zpracování ovoce

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Hemibióza je přirozená schopnost stále živého, ale od mateřské rostliny odděleného plodu se bránit vnitřním a vnějším rozkladným procesům. Posklizňové nežádoucí změny v jakostních parametrech a ztráty čerstvého ovoce lze omezit chladírenským skladováním v optimální teplotě, vlhkosti a atmosféře vhodného složení. Čerstvé ovoce lze různými postupy zpracování převést do podoby řady nutričně a senzoricky odlišných produktů (kompotované, zmrazované a sušené ovoce, ovocné pomazánky či alkoholické a nealkoholické nápoje aj.). Průmyslově aplikované technologie zpracování ovoce zároveň využívají některého z konzervačních principů, který prodlouží uchovatelnost výrobku a zajistí jeho zdravotní nezávadnost.

  • Název v anglickém jazyce

    Storage and processing of fruits

  • Popis výsledku anglicky

    Hemibiosis is the natural ability of an ever-living but mother-plant of a separate fruit to defend itself from internal and external decomposition processes. Post-harvest undesirable changes in quality parameters and loss of fresh fruit can be reduced by refrigerated storage at optimum temperature, humidity and the atmosphere of a suitable composition. Fresh fruits can be transformed by processing into various products with different nutritional and sensory properties (canned, frozenand dried fruits, fruit spreads, alcoholic and non-alcoholic drinks, etc.). Industrially applied fruit processing technologies also use one of the preservation principles to extend the shelf life of the product and ensure its food safety.

Klasifikace

  • Druh

    C - Kapitola v odborné knize

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název knihy nebo sborníku

    Ovocné kultury

  • ISBN

    978-80-86726-86-1

  • Počet stran výsledku

    42

  • Strana od-do

    196-237

  • Počet stran knihy

    239

  • Název nakladatele

    Profi Press s.r.o.

  • Místo vydání

    Praha

  • Kód UT WoS kapitoly