Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Víno 6 regionů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F20%3A43919292" target="_blank" >RIV/62156489:43510/20:43919292 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Víno 6 regionů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kritický katalog vznikl jako nedílná součást výstavy Víno 6 regionů, která byla realizována v prostorách kampusu ZF MENDELU ve dnech 15. 6. - 31. 8. 2020. Jedná se o jeden z hlavních výstupů projektu NAKI II &quot;Vinohradnictví a vinařství pro zachování a obnovu kulturní identity vinařských regionů na Moravě&quot; (Kód projektu: DG16P02R017) řešeného v letech 2016-2020, financovaného Ministerstvem kultury ČR. Přičemž příjemcem projektu byla Zahradnická fakulta Mendelovy univerzity v Brně, dalšími účastníky byla Filozofická fakulta, (Masarykova univerzita) a Výzkumný ústav pivovarnický a sladařský, a.s. Cílem bylo výraznou měrou přispět k zachování národního kulturního dědictví v oblasti vinařské kultury, zmapovat, zachovat a ověřit tradiční vinařské technologie (včetně potřebných mikroorganizmů) provázané s regionálními a lokálními zvyky vinařských komunit. S rozmachem fenoménu terroir ve vinohradnictví a vinařství, respektive ve společnosti obecně, se namísto průmyslové uniformity dostává do popředí zájem o původ, originalitu a autenticitu produktu (což dokládá rostoucí zájem o vína VOC v Česku). Tento proces je logicky doprovázen rozvojem lokální i regionální identity nejen samotných vinohradníků a vinařů, nýbrž celých komunit vinařských obcí. Ukazuje se, že termín terroir není dán jen přírodními a technologickými parametry, ale že zahrnuje i kulturní oblast společensko-hospodářských struktur, institucí a zvyků, jež se v čase měnily. Pojem terroir se tak týká nejen věd přírodních a zemědělských, ale i věd společensko-humanitních. Základním cílem tedy bylo studovat identitu vinařských regionů v souvislosti s terroir a poskytnout nástroje jeho uchování a rozvíjení. A to jak ve smyslu materiálním (tedy cestou separování typických krajových kvasinek a vytvořením kolekce typických a místních odrůd), tak i v kulturním smyslu (identifikovat historické kořeny terroir a určit jeho místo v tradici vinařských regionů na Moravě, studovat architektonické prvky v krajině s důrazem na kulturní hodnoty území v relaci k zaměření projektu, dokumentovat místní tradice, zvyky a folklór).

  • Název v anglickém jazyce

    Wine of Six Regions

  • Popis výsledku anglicky

    The critical catalogue was produced as an integral part of the Wine of Six Regions Exhibition that was held on the campus of the Faculty of Horticulture of Mendel University (FoH MENDELU) in Brno between 15 June and 31 August 2020. It was one of the main outcomes of the NAKI II project, &apos;Viticulture and oenology for maintaining and restoring the cultural identity of wine regions in Moravia&apos; (project code DG16P02R017), held in the years 2016-2020 and funded by the Czech Ministry of Culture. The principal investigator of the project was FoH MENDELU. Other participants were the Faculty of Arts (Masaryk University) and the Research Institute of Brewing and Malting. The objective was to make a significant contribution to preserving the national cultural heritage in the field of viniculture: to map, maintain and verify traditional viticultural practices (including the necessary microorganisms) associated with the regional and local habits of winegrowing communities. With the rise of the &apos;terroir&apos; phenomenon in viticulture and oenology - and generally in society - interest in the origin, uniqueness and authenticity of a product has become more important than industrial uniformity (This is borne out by the increasing interest about &quot;Wines with original certification&quot;). Logically, this has been accompanied by the development of the local and regional identities of not only winegrowers and winemakers themselves but also of entire communities in wine regions. It turns out that the term &apos;terroir&apos; involves not only natural and technological parameters but also a cultural region of socio-economic structures, institutions and habits that have evolved. Thus, the term &apos;terroir&apos; concerns not only the natural and agricultural sciences but also the social sciences. The main objective was to study the identity of wine regions in connection with the terroir and to submit tools for their preservation and development. This was understood in both the physical sense (isolating typical local yeasts and curating typical local varieties) and in the cultural sense, which included the following: identifying the historical roots of the terroir and specifying its place within the tradition of the wine regions in Moravia; studying the architectural elements within its landscape, with emphasis on the cultural values of the region examined by the project; and documenting local traditions, habits and folklore.

Klasifikace

  • Druh

    B - Odborná kniha

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40105 - Horticulture, viticulture

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/DG16P02R017" target="_blank" >DG16P02R017: Vinohradnictví a vinařství pro zachování a obnovu kulturní identity vinařských regionů na Moravě</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • ISBN

    978-80-7509-730-9

  • Počet stran knihy

    146

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Kód UT WoS knihy