Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Zdravotní benefity meruňkových plodů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F21%3A43920271" target="_blank" >RIV/62156489:43510/21:43920271 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Zdravotní benefity meruňkových plodů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Meruňky (Prunus armeniaca L.) jsou pro české pěstitele i konzumenty atraktivní z několika důvodů, přičemž mezi nejvýznamnější patří doba zrání a vysoké množství obsahových látek, které pozitivně ovlivňují zdraví člověka. Tato studie se zabývala stanovením některých důležitých analytických vlastností (vitamin C, celkový obsah fenolických látek, flavonoidů, antioxidační kapacity a karotenoidů) u 15 vybraných odrůd meruněk. Z výsledků například vyplývá, že všechny odrůdy meruněk jsou dobrým zdrojem fenolických látek (51,19-263,62 mg GAE/100 g), ( flavonoidů (25,62-106,57 mg CE/100 g) a antioxidační kapacity (44,18-233,57 mg TE/100 g). Tato studie ukázala, že severoamerické odrůdy meruněk vynikají v hodnocených kvalitativních parametrech nad českými i francouzskými odrůdami.

  • Název v anglickém jazyce

    Health benefits of apricot fruits

  • Popis výsledku anglicky

    Apricots (Prunus armeniaca L.) are attractive to Czech growers and consumers for several aspects. The most interesting properties are the( maturing time and the high amounts of substances which positively affect human health.The aim of this study was to determin some important analytical properties in 15 selected apricot varieties. In condusion fruits of all apricot varieties are a good source of phenolic compounds (51,19-263,62 mg GAE/100 g), and flavonoids (25,62-106,57 mg CE/100 g) and háve high antioxidant capacity (44,18-233,57 mg TE/100 g)/ When considering the assessed qualitative parameters, the North American apricot varieties exceed both the Czech and French varieties.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40105 - Horticulture, viticulture

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Zahradnictví

  • ISSN

    1213-7596

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    20

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    10-13

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus