Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Quality Attributes of Chitosan-Coated Cornelian Cherry (Cornus mas L.) Fruits under Different Storage Temperatures

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F21%3A43920880" target="_blank" >RIV/62156489:43510/21:43920880 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/70883521:28110/21:63537638

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.3390/horticulturae7120540" target="_blank" >https://doi.org/10.3390/horticulturae7120540</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/horticulturae7120540" target="_blank" >10.3390/horticulturae7120540</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Quality Attributes of Chitosan-Coated Cornelian Cherry (Cornus mas L.) Fruits under Different Storage Temperatures

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Temperature is the dominant environmental stimulus that influences the postharvest quality, visual appearance, and nutritional content of fruits. Temperature hastens fruit ripening and senescence by the impact on respiration rate and the acceleration of metabolic reactions. This study was conducted to select the optimized temperature for preserving the quality-related traits and antioxidant potential of cornelian cherry fruits after harvest. The fruits were treated with 1% chitosan and then kept under 0, 5, 10, and 21oC for 21 days. The results revealed that fruits kept under lower than room temperature (21oC) better retained antioxidant capacity and had higher levels of phenolics, flavonoids, and anthocyanins and even higher antioxidant enzyme activity, hence attaining prolonged postharvest life. Considering the quantity attributes and the shelf life, the temperature of choice was 0oC. Zero temperature was also the best to keep the antioxidant capacity of cornelian cherry fruits. Overall, the results showed that low temperature and chitosan pretreatment provide an efficient method for maintaining the nutritional quality and antioxidant capacity of cornelian cherry fruits during storage time.

  • Název v anglickém jazyce

    Quality Attributes of Chitosan-Coated Cornelian Cherry (Cornus mas L.) Fruits under Different Storage Temperatures

  • Popis výsledku anglicky

    Temperature is the dominant environmental stimulus that influences the postharvest quality, visual appearance, and nutritional content of fruits. Temperature hastens fruit ripening and senescence by the impact on respiration rate and the acceleration of metabolic reactions. This study was conducted to select the optimized temperature for preserving the quality-related traits and antioxidant potential of cornelian cherry fruits after harvest. The fruits were treated with 1% chitosan and then kept under 0, 5, 10, and 21oC for 21 days. The results revealed that fruits kept under lower than room temperature (21oC) better retained antioxidant capacity and had higher levels of phenolics, flavonoids, and anthocyanins and even higher antioxidant enzyme activity, hence attaining prolonged postharvest life. Considering the quantity attributes and the shelf life, the temperature of choice was 0oC. Zero temperature was also the best to keep the antioxidant capacity of cornelian cherry fruits. Overall, the results showed that low temperature and chitosan pretreatment provide an efficient method for maintaining the nutritional quality and antioxidant capacity of cornelian cherry fruits during storage time.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40105 - Horticulture, viticulture

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Horticulturae

  • ISSN

    2311-7524

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    7

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    13

  • Strana od-do

    540

  • Kód UT WoS článku

    000737065200001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85121427906