Stolní odrůda Ulrika vs. rodičovské odrůdy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F23%3A43924016" target="_blank" >RIV/62156489:43510/23:43924016 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stolní odrůda Ulrika vs. rodičovské odrůdy
Popis výsledku v původním jazyce
Předmětem studie bylo šířeji srovnat nově uznanou odrůdu Ulrika s rodičovskými odrůdami po stránce ampelometrických, uvologických a analytických parametrů, včetně senzorického srovnání těchto odrůd a prokázat tak odrůdové rozdíly, popř. kterými znaky se více blíží mateřské či otcovské odrůdě. U všech odrůd jde o bílé muškátové odrůdy s pevnější rozplývavou dužninou, typickou spíše pro stolní odrůdy, nicméně významných rozdílů mezi nimi bylo zaznamenáno mnoho. Proti rodičovským odrůdám má odrůda Ulrika výraznější (hluboké) výkroje na listové čepeli, která je navíc ukončena ostrými špičkami. S odrůdou Čabaňská perla má podobnou zejména velikost listu, s odrůdou Gócseji zamatos pak zejména antokyanové zbarvení hlavních cév u řapíku. Skutečně nejvýraznější rozdíly má odrůda Ulrika ve velikosti, hmotnosti a tvaru bobulí, které jsou výrazně větší a oválného tvaru. Tvarem bobulí i hustotou hroznu se odrůda Ulrika více blíží odrůdě Čabaňská perla. Velikost a hmotnost hroznu odrůdy Ulrika se projevila při nejvyšším senzorickém hodnocení i nejvyšším výnosem. Analytické hodnoty ovlivňuje především doba zrání jednotlivých odrůd, kde nejraněji zraje odrůda Čabaňská perla (zač. srpna), pak Ulrika (od pol. srpna) a nakonec odrůda Gócseji zamatos (od pol. září) a této skutečnosti odpovídaly naměřené základní analytické hodnoty, tj. zejména obsah kyselin a cukernatost v hroznech, kde nejvyšší cukernatosti dosáhla odrůda Čabaňská perla a nejvíce kyselin bylo naměřeno u odrůdy Gócseji zamatos. Odrůda Ulrika vykazuje nižší množství kyselin i cukernatosti v hroznech, což je ale typické pro stolní odrůdy.
Název v anglickém jazyce
Comparison of parameters of the table variety Ulrika compared to the parent varieties
Popis výsledku anglicky
The subject of the study was to compare the newer Ulrika variety with the parental varieties in terms of ampelometric, uvological and analytical parameters, including a sensory comparison of these variety. Also to prove varietal differences in which characters are closer to the maternal or paternal variety. All varieties are white muscat varieties with a firmer pulp, typical of table varieties, however, many significant differences between them were noted. Compared to the parent varieties, the Ulrika variety has more pronounced (deep) cuts on the leaf blade, which also ends in sharp tips. With the Perle von Csaba variety, it has a similar leaf size in particular, and with the Gócseji zamatos variety, especially the anthocyanin coloration of the main vessels at the petiole. The Ulrika variety really has the most significant differences in the size, weight and shape of the berries, which are significantly larger and oval in shape. In terms of the shape of the berries and the density of the grapes, the Ulrika variety is closer to the Perle von Csaba variety. The size and weight of the grapes of the Ulrika variety manifested itself in the highest sensory evaluation and the highest yield. Analytical values are mainly influenced by the ripening time of individual varieties, where the variety Perle von Csaba ripens earliest (beginning of August), then Ulrika (from mid-August) and finally the variety Gócseji zamatos (from mid-September), and the measured basic analytical values corresponded to this fact, i. e. especially the acid content and sugar content in the grapes, where the highest sugar content was achieved by the Perle von Csaba variety and the most acids were measured in the Gócseji zamatos variety. The Ulrika variety shows a lower amount of acids and sugar in the grapes, which is typical for table varieties.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40105 - Horticulture, viticulture
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/EF16_017%2F0002334" target="_blank" >EF16_017/0002334: Výzkumná infrastruktura pro mladé vědce</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Zahradnictví
ISSN
1213-7596
e-ISSN
—
Svazek periodika
22
Číslo periodika v rámci svazku
8
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
46-49
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—