Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stolní odrůda Ulrika vs. rodičovské odrůdy

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F23%3A43924016" target="_blank" >RIV/62156489:43510/23:43924016 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stolní odrůda Ulrika vs. rodičovské odrůdy

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Předmětem studie bylo šířeji srovnat nově uznanou odrůdu Ulrika s rodičovskými odrůdami po stránce ampelometrických, uvologických a analytických parametrů, včetně senzorického srovnání těchto odrůd a prokázat tak odrůdové rozdíly, popř. kterými znaky se více blíží mateřské či otcovské odrůdě. U všech odrůd jde o bílé muškátové odrůdy s pevnější rozplývavou dužninou, typickou spíše pro stolní odrůdy, nicméně významných rozdílů mezi nimi bylo zaznamenáno mnoho. Proti rodičovským odrůdám má odrůda Ulrika výraznější (hluboké) výkroje na listové čepeli, která je navíc ukončena ostrými špičkami. S odrůdou Čabaňská perla má podobnou zejména velikost listu, s odrůdou Gócseji zamatos pak zejména antokyanové zbarvení hlavních cév u řapíku. Skutečně nejvýraznější rozdíly má odrůda Ulrika ve velikosti, hmotnosti a tvaru bobulí, které jsou výrazně větší a oválného tvaru. Tvarem bobulí i hustotou hroznu se odrůda Ulrika více blíží odrůdě Čabaňská perla. Velikost a hmotnost hroznu odrůdy Ulrika se projevila při nejvyšším senzorickém hodnocení i nejvyšším výnosem. Analytické hodnoty ovlivňuje především doba zrání jednotlivých odrůd, kde nejraněji zraje odrůda Čabaňská perla (zač. srpna), pak Ulrika (od pol. srpna) a nakonec odrůda Gócseji zamatos (od pol. září) a této skutečnosti odpovídaly naměřené základní analytické hodnoty, tj. zejména obsah kyselin a cukernatost v hroznech, kde nejvyšší cukernatosti dosáhla odrůda Čabaňská perla a nejvíce kyselin bylo naměřeno u odrůdy Gócseji zamatos. Odrůda Ulrika vykazuje nižší množství kyselin i cukernatosti v hroznech, což je ale typické pro stolní odrůdy.

  • Název v anglickém jazyce

    Comparison of parameters of the table variety Ulrika compared to the parent varieties

  • Popis výsledku anglicky

    The subject of the study was to compare the newer Ulrika variety with the parental varieties in terms of ampelometric, uvological and analytical parameters, including a sensory comparison of these variety. Also to prove varietal differences in which characters are closer to the maternal or paternal variety. All varieties are white muscat varieties with a firmer pulp, typical of table varieties, however, many significant differences between them were noted. Compared to the parent varieties, the Ulrika variety has more pronounced (deep) cuts on the leaf blade, which also ends in sharp tips. With the Perle von Csaba variety, it has a similar leaf size in particular, and with the Gócseji zamatos variety, especially the anthocyanin coloration of the main vessels at the petiole. The Ulrika variety really has the most significant differences in the size, weight and shape of the berries, which are significantly larger and oval in shape. In terms of the shape of the berries and the density of the grapes, the Ulrika variety is closer to the Perle von Csaba variety. The size and weight of the grapes of the Ulrika variety manifested itself in the highest sensory evaluation and the highest yield. Analytical values are mainly influenced by the ripening time of individual varieties, where the variety Perle von Csaba ripens earliest (beginning of August), then Ulrika (from mid-August) and finally the variety Gócseji zamatos (from mid-September), and the measured basic analytical values corresponded to this fact, i. e. especially the acid content and sugar content in the grapes, where the highest sugar content was achieved by the Perle von Csaba variety and the most acids were measured in the Gócseji zamatos variety. The Ulrika variety shows a lower amount of acids and sugar in the grapes, which is typical for table varieties.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40105 - Horticulture, viticulture

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/EF16_017%2F0002334" target="_blank" >EF16_017/0002334: Výzkumná infrastruktura pro mladé vědce</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Zahradnictví

  • ISSN

    1213-7596

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    22

  • Číslo periodika v rámci svazku

    8

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    46-49

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus