Srovnání ampelografických, uvologických a analytických parametrů lednického novošlechtění „Fragment“ oproti rodičovským odrůdám
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F23%3A43924013" target="_blank" >RIV/62156489:43510/23:43924013 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Srovnání ampelografických, uvologických a analytických parametrů lednického novošlechtění „Fragment“ oproti rodičovským odrůdám
Popis výsledku v původním jazyce
Předmětem studie bylo šířeji srovnat novošlechtění "Fragment" s rodičovskými odrůdami po stránce ampelometrických, uvologických a analytických parametrů, včetně senzorického srovnání vyrobeného vína z těchto PIWI odrůd. Oproti rodičovským odrůdám má odrůda "Fragment" listovou čepel slabě vrásčitou, Regent středně vrásčitou a Frankovka hladkou. Významnější rozdíly byly zjištěny i při porovnání popisných znaků hroznu, kde Regent má hrozen nejmenší a válcovitého tvaru, "Fragment" středně velký, tvaru podlouhle kuželovitě-válcovitého a Frankovka má hrozen velký, široce kuželovitý. Analytické hodnoty ovlivňuje především doba zrání jednotlivých odrůd, kde nejraněji zraje odrůda "Fragment" (srpen), pak Regent (září) a nakonec odrůda Frankovka (září/říjen) a této skutečnosti odpovídaly naměřené základní analytické hodnoty, tj. zejména obsah kyselin a cukernatost v hroznech, kde nejvyšší cukernatosti dosáhla odrůda Regent a nejvíce kyselin bylo naměřeno u odrůdy Frankovka. Uvologickými hodnotami se odrůda Fragment více blíží odrůdě Frankovka nežli Regent (zejm. výnosem, počtem bobulí v hroznu i hmotností hroznu). Senzorická hodnocení již další výraznější rozdíly mezi odrůdami příliš nepřinesly.
Název v anglickém jazyce
Comparison of ampelographic, uvological and analytical parameters of the new breeding "Fragment" from Lednice compared to the parent grape varieties
Popis výsledku anglicky
The subject of the study was to compare the new breeding "Fragment" with the parent varieties of ampelometric, uvological and analytical parameters, including a sensory comparison of the wine produced from these PIWI varieties. Compared to the parent varieties, the variety "Fragment" has a slightly wrinkled leaf blade, Regent moderately wrinkled and Frankovka smooth. More significant differences were found when comparing the descriptive characteristics of the grape, where Regent has the smallest and cylindrical bunch, "Fragment" is medium-sized, elongated conical-cylindrical, and Frankovka has a large, broadly conical bunch. Analytical values are mainly influenced by the ripening time of individual varieties, where the "Fragment" variety ripens earliest (August), then the Regent (September) and finally the Frankovka variety (September/October), and the measured basic analytical values corresponded to this fact. In terms of uvological values, the Fragment variety is closer to the Frankovka variety than to the Regent variety (especially in terms of yield, number of berries per bunch and weight of the bunch). Sensory evaluations did not reveal significant differences between the varieties.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40105 - Horticulture, viticulture
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/EF16_017%2F0002334" target="_blank" >EF16_017/0002334: Výzkumná infrastruktura pro mladé vědce</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Vinař-sadař
ISSN
1804-3054
e-ISSN
—
Svazek periodika
Neuveden
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
6-9
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—