Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Suitability of Asian plums for the production of traditional Czech plum spread

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F23%3A43924199" target="_blank" >RIV/62156489:43510/23:43924199 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.vup.sk/en/index.php?mainID=2&navID=34&version=2&volume=0&article=2329" target="_blank" >https://www.vup.sk/en/index.php?mainID=2&navID=34&version=2&volume=0&article=2329</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Suitability of Asian plums for the production of traditional Czech plum spread

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The paper deals with experimental findings on the use of Asian plums for processing into the traditional Czech plum spread called povidla. Physico-chemical and sensory properties of the fruits were evaluated. Derived from the botanical species Prunus salicina Lindley, Asian plums are at the forefront of commercial stone fruit production on various continents. Apart from China, where they are clearly dominant, their cultivation has also spread to America and the countries of southern Europe. Nowadays, Japanese plum seedlings are offered by growers in the Czech Republic as well. In the present paper, we evaluated the processing of fruit of four Asian plum varieties (Black Amber, Shiro, Ozark Premier and Kleopatra) in comparison with fruits of the European variety Toptaste and plum spread (povidla) as a commercial product. The top-rated plum spread without added saccharose was made from fruit of the European Toptaste variety. Sweetened plum spread variants made from Asian plum varieties were always rated higher than variants without added saccharose. For the Asian Ozark Premier variety, higher levels of L-ascorbic acid and antioxidant activity were determined in fresh fruit and manufactured plum spread.

  • Název v anglickém jazyce

    Suitability of Asian plums for the production of traditional Czech plum spread

  • Popis výsledku anglicky

    The paper deals with experimental findings on the use of Asian plums for processing into the traditional Czech plum spread called povidla. Physico-chemical and sensory properties of the fruits were evaluated. Derived from the botanical species Prunus salicina Lindley, Asian plums are at the forefront of commercial stone fruit production on various continents. Apart from China, where they are clearly dominant, their cultivation has also spread to America and the countries of southern Europe. Nowadays, Japanese plum seedlings are offered by growers in the Czech Republic as well. In the present paper, we evaluated the processing of fruit of four Asian plum varieties (Black Amber, Shiro, Ozark Premier and Kleopatra) in comparison with fruits of the European variety Toptaste and plum spread (povidla) as a commercial product. The top-rated plum spread without added saccharose was made from fruit of the European Toptaste variety. Sweetened plum spread variants made from Asian plum varieties were always rated higher than variants without added saccharose. For the Asian Ozark Premier variety, higher levels of L-ascorbic acid and antioxidant activity were determined in fresh fruit and manufactured plum spread.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Food and Nutrition Research

  • ISSN

    1336-8672

  • e-ISSN

    1338-4260

  • Svazek periodika

    62

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    SK - Slovenská republika

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    325-334

  • Kód UT WoS článku

    001117637500008

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85185679530