Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Dlohodobé skladování sladovnického ječmene

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A_____%2F01%3A22700005" target="_blank" >RIV/62156489:_____/01:22700005 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Dlohodobé skladování sladovnického ječmene

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Víceleté uskladnění kvalitních partií sladovnického ječmene k postupné spotřebě je jednou z možností zajištění vyrovnané kvality zrna ke sladování. Pomocí parametrů klíčení byly v pravidelných časových intervalech po dobu 2 let sledovány změny u vzorků dlouhodobě skladovaného sladovnického ječmene odrůd Akcent, Kompakt, Krona, Olbram a Rubín. Na počátku skladovacího období byl sladovnický ječmen ošetřen aktivní ventilací. Z analýzy vyplývá, že při dlouhodobém skladování nedochází k výraznému poklesu sledovaných parametrů kvality zrna sladovnického ječmene, u některých parametrů dochází dokonce ke zlepšování počátečních hodnot. Nejvýznamnějším ukazatelem sladovnického ječmene je energie klíčení, která dosahovala na počátku a na konci skladování u odrůdyAkcent hodnot 99,2 % a 94,0 %, u odrůdy Krona 97,2 % a 94,3 %, u odrůdy Olbram 97,7 % a 94,3 %, u odrůdy Kompakt 98,2 % a 99,8 %.

  • Název v anglickém jazyce

    Lon-term storage of malting barley

  • Popis výsledku anglicky

    Long-term storage of high quality lots of malting barley for gradual consumption is one of the possibilities how to ensure the uniform grain quality for storage. Changes in the samples of long-term stored malting barley of the varieties Akcent, Kompakt,Krona, Olbram and Rubin were monitored in regular intervals for two years using the germination parameters. At the beginning of the storage, the malting barley was treated by controlled ventilation. The analysis shows that the long-term storage does notresult in a marked decrease of the malting barley grain quality in terms of the observed parameters. The significant parameter of malting barley quality was germination energy. It reached following values for the beginning and for the end of storage by variety Akcent 99.2 % and 94.0 %, by variety Kompakt 98.2 % and 99.8 %, by variety Krona 97.2 % and 94.3 %, and by variety Olbram 97.7 % and 94.3 %.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2001

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    IL

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    10-11

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus