Dlohodobé skladování sladovnického ječmene
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A_____%2F01%3A22700005" target="_blank" >RIV/62156489:_____/01:22700005 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Dlohodobé skladování sladovnického ječmene
Popis výsledku v původním jazyce
Víceleté uskladnění kvalitních partií sladovnického ječmene k postupné spotřebě je jednou z možností zajištění vyrovnané kvality zrna ke sladování. Pomocí parametrů klíčení byly v pravidelných časových intervalech po dobu 2 let sledovány změny u vzorků dlouhodobě skladovaného sladovnického ječmene odrůd Akcent, Kompakt, Krona, Olbram a Rubín. Na počátku skladovacího období byl sladovnický ječmen ošetřen aktivní ventilací. Z analýzy vyplývá, že při dlouhodobém skladování nedochází k výraznému poklesu sledovaných parametrů kvality zrna sladovnického ječmene, u některých parametrů dochází dokonce ke zlepšování počátečních hodnot. Nejvýznamnějším ukazatelem sladovnického ječmene je energie klíčení, která dosahovala na počátku a na konci skladování u odrůdyAkcent hodnot 99,2 % a 94,0 %, u odrůdy Krona 97,2 % a 94,3 %, u odrůdy Olbram 97,7 % a 94,3 %, u odrůdy Kompakt 98,2 % a 99,8 %.
Název v anglickém jazyce
Lon-term storage of malting barley
Popis výsledku anglicky
Long-term storage of high quality lots of malting barley for gradual consumption is one of the possibilities how to ensure the uniform grain quality for storage. Changes in the samples of long-term stored malting barley of the varieties Akcent, Kompakt,Krona, Olbram and Rubin were monitored in regular intervals for two years using the germination parameters. At the beginning of the storage, the malting barley was treated by controlled ventilation. The analysis shows that the long-term storage does notresult in a marked decrease of the malting barley grain quality in terms of the observed parameters. The significant parameter of malting barley quality was germination energy. It reached following values for the beginning and for the end of storage by variety Akcent 99.2 % and 94.0 %, by variety Kompakt 98.2 % and 99.8 %, by variety Krona 97.2 % and 94.3 %, and by variety Olbram 97.7 % and 94.3 %.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2001
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
IL
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
10-11
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—