Vliv dlouhodobého skladování na vybrané pekařské znaky potravinářské pšenice
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A_____%2F01%3A22700012" target="_blank" >RIV/62156489:_____/01:22700012 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv dlouhodobého skladování na vybrané pekařské znaky potravinářské pšenice
Popis výsledku v původním jazyce
V práci byl sledován vliv způsobu a doby skladování potravinářské pšenice, její odrůdy a ročníku sklizně. Byl použit sklad se systémem aktivní ventilace a bez něho, a to po dobu 742 u ročníku sklizně 1997 a 530 dnů u ročníku 1998. Pro sledování byly použity odrůdy Asta, Brea, Bruta, Hana a Samara. U sledovaných odrůdy byly v pravidelných intervalech odebírány vzorky a sledovány některé jakostní parametry: obsah bílkovin, obsah lepku a gluten index. Hodnoty obsahu bílkovin byly statisticky vysoce průkazně ovlivněny odrůdou pšenice. Vyšším obsahem se průkazně od všech odrůd lišila odrůda Hana (průměrná hodnota 13,9 %). U ostatních odrůd byly průměrné hodnoty na úrovni 11,3 % u odrůdy Asta, u odrůdy Brea 12,5 %, Bruta 11,2 %, a Samara 12,7 %.
Název v anglickém jazyce
Influence of long-term storage of wheat on bakers parameters
Popis výsledku anglicky
Food wheat was studied for the influence of methods and length of storage, varieties and harvest year in the storing facility with the system of active ventilation and without it. The experiment lasted 742 days for the harvest year 1997 and 530 days forthe harvest year 1998. Varieties used for the experiment were Asta, Brea, Bruta, Hana and Samara. The studied varieties were subjected to sampling in regular intervals and examined for some qualitative parameters such as protein and gluten contents and gluten index. Protein content values were highly significantly affected by wheat variety with the variety Hana conclusively distinguished with its higher content (average value 13.9%) from all other varieties. Average values of other varieties were 11.3%(Asta), 12.5% (Brea), 11.2% (Bruta), and 12.7% (Samara).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2001
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Technika a technologické systémy v současné zemědělské, potravinářské a odpadové praxi
ISBN
80-213-0779-X
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
84-87
Název nakladatele
Česká zemědělská univerzita v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
12. 9. 2001
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—