Dlohodobé skladování potravinářské pšenice a jeho vliv na kvalitu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A_____%2F01%3A22700004" target="_blank" >RIV/62156489:_____/01:22700004 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Dlohodobé skladování potravinářské pšenice a jeho vliv na kvalitu
Popis výsledku v původním jazyce
Pro zajištění dodávek potravinářské pšenice o vyrovnané jakosti je vhodné použití dlouhodobého (víceletého) skladování s možností využití aktivní ventilace. Autoři prováděli sledování jakostních změn pekařských vlastností odrůd potravinářské pšenice po dobu 742, resp. 530 dnů skladování. Bylo prováděno průběžné sledování jakostních parametrů a vyhodnocen vliv odrůdy, doby skladování a ročníku sklizně. Pekařsky významným parametrem je hodnota pádového čísla. U sledovaných odrůd docházelo ke zvyšovánítohoto parametru s výjimkou odrůdy Hana, která zaznamenala klesající trend v závislosti na době skladování. U odrůdy Asta byla průměrná hodnota 320,85 s (na konci sledování 346,00 s), u odrůdy Brea 293,50 s (na konci 255,00 s), u odrůdy Bruta 284,88 s (na konci 357,00 s), u odrůdy Hana 332,85 s (na konci 310,00 s), a u odrůdy Samara byla průměrná hodnota 232,86 (na konci 243,00 s).
Název v anglickém jazyce
Long-term storage of wheat and its effect on grain quality
Popis výsledku anglicky
Supplies of even-quality food wheat can be ensured by using long-term (several years) storage with a possibility of active ventilation. The authors studied qualitative changes of baking properties in food wheat varieties for the period of 742 (530) daysof storage. The quality parameters were currently measured in order to make final assessments of effects of variety, storage time and harvest year. An important parameter for baking qualities is the value of falling number. The studied varieties exhibited its increase with the exception of the variety Hana which showed a declining trend in dependence on the time of storage. The varieties Asta, Brea, Bruta, Hana and Samara had average values of falling number 320.85 sec (346.00 sec at the end of measurements), 293.50 sec (255.00 sec at the end of measurements), 284.88 sec (357.00 sec at the end), 332.85 sec (310.00 sec at the end) and 232.86 sec (243.00 sec at the end), respectively.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2001
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Konference k problematice N-látek v rostlinných produktech
ISBN
80-7157-554-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
34-37
Název nakladatele
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
28. 11. 2001
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—