Effect of age on digestibility of fatty acids in chickens
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A_____%2F02%3A23200019" target="_blank" >RIV/62156489:_____/02:23200019 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Effect of age on digestibility of fatty acids in chickens
Popis výsledku v původním jazyce
Digestibility of all fatty acids (FA) rapidly decreased from Day 2 to Day 4. This drop of saturated (SFA), monounsaturated (MUFA), polyunsaturated n-6 (PUFA n-6) and PUFA n-3 FA (from 0.961, 0.966, 0.983 and 0.976 to 0.930, 0.908, 0.966 and 0.959, resp.)Based on observations by Noy and Sklan (1999), who registered that the intestinal absorption of labelled exogenous fatty acids slightly increased till Day 4 as well as on results published by Zelenka and Jilek (1970), who found a lower concentration of cmatter of feed mixture from Day 3 to Day 7, it was possible to explain observed changes on the basis of excretion of endogenous nutrients originating primarily from the yolk sac. Within the period of Days 9 to 42, dependences of digestibility on age wereall SFA and MUFA (with exception of C20:1 n-9) significantly (P<0.001) decreased with age. Changes in digestibility of linoleic, ?-linolenic, arachidonic, and docosahexaenoic acid were very small (P>0.05). Digestibility of eicosapentaenoi
Název v anglickém jazyce
Effect of age on digestibility of fatty acids in chickens
Popis výsledku anglicky
Digestibility of all fatty acids (FA) rapidly decreased from Day 2 to Day 4. This drop of saturated (SFA), monounsaturated (MUFA), polyunsaturated n-6 (PUFA n-6) and PUFA n-3 FA (from 0.961, 0.966, 0.983 and 0.976 to 0.930, 0.908, 0.966 and 0.959, resp.)Based on observations by Noy and Sklan (1999), who registered that the intestinal absorption of labelled exogenous fatty acids slightly increased till Day 4 as well as on results published by Zelenka and Jilek (1970), who found a lower concentration of cmatter of feed mixture from Day 3 to Day 7, it was possible to explain observed changes on the basis of excretion of endogenous nutrients originating primarily from the yolk sac. Within the period of Days 9 to 42, dependences of digestibility on age wereall SFA and MUFA (with exception of C20:1 n-9) significantly (P<0.001) decreased with age. Changes in digestibility of linoleic, ?-linolenic, arachidonic, and docosahexaenoic acid were very small (P>0.05). Digestibility of eicosapentaenoi
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LA%20126" target="_blank" >LA 126: Činnost v komisi výživy WPSA</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2002
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Archiv fŘr GeflŘgelkunde
ISSN
1619-2354
e-ISSN
—
Svazek periodika
66
Číslo periodika v rámci svazku
leden
Stát vydavatele periodika
DE - Spolková republika Německo
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
86-86
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—