Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv věku kuřat na stravitelnost mastných kyselin.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A_____%2F03%3A23200034" target="_blank" >RIV/62156489:_____/03:23200034 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv věku kuřat na stravitelnost mastných kyselin.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Změny bilanční stravitelnosti FA v prvých 8 dnech života mohou být spojovány s vylučováním mastných kyselin pocházejících ze žloutkového vaku. Ve 2. až 6. týdnu života se stravitelnost SFA a MUFA průkazně snižuje. S výjimkou kyseliny eikosapentaenové sestravitelnost všech PUFA ve 2. až 6. týdnu věku nemění. Stravitelnost kyseliny eikosapentaenové se během výkrmu zvyšuje. Stravitelnost PUFA je průkazně vyšší než stravitelnost ostatních mastných kyselin

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of age on digestibility of fatty acids in chickens

  • Popis výsledku anglicky

    Effect of age on apparent digestibility of fatty acids (FA) was investigated from the 2nd till the 42nd day using Ross chickens fed ad libitum by a commercial feed mixture. Digestibility of all FA rapidly decreased from Day 2 to Day 4. This drop was followed by an increase till Day 8. Observed changes is possible to explain on the basis of excretion of endogenous nutrients originating primarily from the yolk sac. Within the period of Days 9 to 42, coefficients of all saturated (SFA) and monounsaturated(MUFA) fatty acids (with exception of C20:1 n-9) significantly (P<0.001) decreased with age. Changes in digestibility of linoleic, a-linolenic, arachidonic, and docosahexaenoic acid were very small (P>0.05). Digestibility of eicosapentaenoic acid increased highly significantly; the daily increase was 1.09 per cent. Mean value of polyunsaturated (PUFA) digestibility was higher (P<0.001) than those of MUFA and SFA.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2003

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Současnost a perspektivy chovu drůbeže

  • ISBN

    80-213-1037-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    9-11

  • Název nakladatele

    Česká zemědělská univerzita v Praze

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha; ČZU

  • Datum konání akce

    15. 5. 2003

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku