Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of age on digestibility of fatty acids in chickens

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A_____%2F03%3A23200005" target="_blank" >RIV/62156489:_____/03:23200005 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of age on digestibility of fatty acids in chickens

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Effect of age on apparent digestibility of fatty acids was investigated from the 2nd till the 42nd day using Ross chickens fed ad libitum by a commercial feed mixture. Digestibility of all fatty acids rapidly decreased from Day 2 to Day 4. This drop wasfollowed by an increase till Day 8. Observed changes is possible to explain on the basis of excretion of endogenous nutrients originating primarily from the yolk sac.Within the period of Days 9 to 42, coefficients of all saturated and monounsaturatedfatty acids (with exception of C20:1 n-9) significantly (P<0.001) decreased with age. Changes in digestibility of linoleic, a-linolenic, arachidonic, and docosahexaenoic acid were very small (P>0.05). Digestibility of eicosapentaenoic acid increased highly significantly; the daily increase was 1.09 per cent. Mean value of polyunsaturated fatty acids digestibility was higher (P<0.001) than those of saturated and monounsaturated fatty acids.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of age on digestibility of fatty acids in chickens

  • Popis výsledku anglicky

    Effect of age on apparent digestibility of fatty acids was investigated from the 2nd till the 42nd day using Ross chickens fed ad libitum by a commercial feed mixture. Digestibility of all fatty acids rapidly decreased from Day 2 to Day 4. This drop wasfollowed by an increase till Day 8. Observed changes is possible to explain on the basis of excretion of endogenous nutrients originating primarily from the yolk sac.Within the period of Days 9 to 42, coefficients of all saturated and monounsaturatedfatty acids (with exception of C20:1 n-9) significantly (P<0.001) decreased with age. Changes in digestibility of linoleic, a-linolenic, arachidonic, and docosahexaenoic acid were very small (P>0.05). Digestibility of eicosapentaenoic acid increased highly significantly; the daily increase was 1.09 per cent. Mean value of polyunsaturated fatty acids digestibility was higher (P<0.001) than those of saturated and monounsaturated fatty acids.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2003

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Animal Science

  • ISSN

    1212-1819

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    48

  • Číslo periodika v rámci svazku

    8

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    315-320

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus