Direct continuous supercritical fluid extraction as a novel method of wine analysis
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A_____%2F03%3A55500005" target="_blank" >RIV/62156489:_____/03:55500005 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Direct continuous supercritical fluid extraction as a novel method of wine analysis
Popis výsledku v původním jazyce
Direct supercritical fluid extraction (SFE) of wines with carbon dioxide was compared to SFE of the sorbent used for solid-phase extraction of the same wine samples (SPE-SFE). Compared to SPE-SFE, the direct SFE results in a more specific and representative gas chromatographic fingerprint of the wine sample. The multivariate statistical processing of the direct SFE-GC data provides a clear-cut and sharp discrimination of the individual wine varieties white the discrimination based on the SPE-GC data isrelatively poor. This finding reflects the adverse effects of additional analyte-sorbent interctions and sorption/desorption steps involved in SPE-SFE.
Název v anglickém jazyce
Direct continuous supercritical fluid extraction as a novel method of wine analysis
Popis výsledku anglicky
Direct supercritical fluid extraction (SFE) of wines with carbon dioxide was compared to SFE of the sorbent used for solid-phase extraction of the same wine samples (SPE-SFE). Compared to SPE-SFE, the direct SFE results in a more specific and representative gas chromatographic fingerprint of the wine sample. The multivariate statistical processing of the direct SFE-GC data provides a clear-cut and sharp discrimination of the individual wine varieties white the discrimination based on the SPE-GC data isrelatively poor. This finding reflects the adverse effects of additional analyte-sorbent interctions and sorption/desorption steps involved in SPE-SFE.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA525%2F99%2F1570" target="_blank" >GA525/99/1570: Využití kontinuální superkritické fluidní extrakce (SFE) oxidem uhličitým a GC-MS v analýze alkoholických nápojů</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Chromatography A
ISSN
0021-9673
e-ISSN
—
Svazek periodika
1002
Číslo periodika v rámci svazku
leden
Stát vydavatele periodika
DE - Spolková republika Německo
Počet stran výsledku
11
Strana od-do
13-23
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—