Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Jod a jeho význam ve výživě lidí a prasat

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16170%2F10%3A00002603" target="_blank" >RIV/62157124:16170/10:00002603 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Jod a jeho význam ve výživě lidí a prasat

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem review je upozornit čtenáře na význam jodu pro lidský a zvířecí organismus. Článek popisuje současné možnosti suplementace prasat jodem v různých formách (organická vs anorganická) s ohledem na zvýšení koncentrace jodu ve vepřovém mase. Takto obohacené maso by se, vedle mléka, mohlo stát jedním z dalších významných zdrojů jodu pro humánní populaci. Snahy o zvýšení obsahu jodu ve svalovině vyššími dávkami anorganického jodu v krmivu byly neúspěšné. Přídavek anorganického jodu do krmiva prasat nezvyšuje nebo jen velmi omezeně koncentraci jodu ve svalovině. Jako perspektivní se jeví organická forma jodu, jako třeba obohacená mořská řasa (Laminaria spp.). U zvířat, kterým byla tato řasa zkrmována, došlo k prokazatelnému zvýšení koncentrace jodu ve svalovině.

  • Název v anglickém jazyce

    Iodine and its importance in human and pigs

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this review is to alert readers to the importance of iodine for human and animal organism. This paper describes the current options iodine supplementation of pigs in various forms (organic vs. inorganic) with a view to increasing concentrations of iodine in pork. Such meat would be enriched, in addition to milk, it could become one of the other major sources of iodine for human population. Efforts to increase the iodine content in the muscle with higher doses of inorganic iodine in the diet were unsuccessful. Addition of inorganic iodine into the feed of pigs does not increase or only a very limited concentration of iodine in the muscle. As seems to be promising organic form of iodine, such as enriched kelp (Laminaria spp.). In animals whichwere fed this alga has been a demonstrable increase in iodine concentration in muscle.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GJ - Choroby a škůdci zvířat, veterinární medicina

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Veterinářství

  • ISSN

    0506-8231

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    60

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus