Vliv přídavku selenu na funkční, nutriční a technologické vlastnosti vajec
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880761" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880761 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://fvhe.vetuni.cz/files/upload/1697/LII.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20Sbornik%202023.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vetuni.cz/files/upload/1697/LII.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20Sbornik%202023.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv přídavku selenu na funkční, nutriční a technologické vlastnosti vajec
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této práce bylo stručné shrnutí vlivu přídavku organického Se na funkční, nutriční a technologické vlastnosti takto obohacených vajec. Obohacená vejce mohou být významným zdrojem selenu v lidské stravě, nabízejícím množství zdravotních výhod. Pro obohacení vajec Se se využívají zejména jeho organické formy, jako jsou selenometionin (Se-Met), selenocystein (Se-Cys) či selenem obohacené kvasnice (Se-kvasnice), nebo jeho anorganické formy (např. Na-selenit). Přídavek organických forem selenu má pozitivní vliv na navýšení obsahu selenu, ale i koncentrace α-tokoferolu ve vejcích, přičemž je popisován také jeho pozitivní vliv na funkční vlastnosti žloutku a bílku vajec, což má význam pro technologické zpracování vajec.
Název v anglickém jazyce
Effect of selenium supplementation on the functional, nutritional and technological properties of eggs
Popis výsledku anglicky
The aim of this work was to briefly summarize the effect of organic Se addition on the functional, nutritional and technological properties of such enriched eggs. Enriched eggs can be an important source of selenium in the human diet, offering a multitude of health benefits. In particular, organic forms of Se, such as selenomethionine (Se-Met), selenocysteine (Se-Cys) or selenium-enriched yeast (Se-yeast), or inorganic forms (e.g. Na-selenite) are used to enrich eggs with Se. The addition of organic forms of selenium has a positive effect on increasing the selenium content, but also the concentration of α-tocopherol in eggs, and its positive effect on the functional properties of the yolk and white of eggs has also been described, which is of importance for technological processing.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena a technologie potravin LII. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů
ISBN
978-80-7305-934-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
89-92
Název nakladatele
Veterinární univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
25. 10. 2023
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—