Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of Dietary Se Supplementation on the Se Status and Physico-chemical Properties of Eggs - a Review

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F17%3A43875513" target="_blank" >RIV/62157124:16270/17:43875513 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62157124:16810/17:43875513

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.agriculturejournals.cz/publicFiles/223665.pdf" target="_blank" >http://www.agriculturejournals.cz/publicFiles/223665.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.17221/370/2016-CJFS" target="_blank" >10.17221/370/2016-CJFS</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of Dietary Se Supplementation on the Se Status and Physico-chemical Properties of Eggs - a Review

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In the last few years, interest in the supplementation of selenium (Se) to animal feed has increased. The results of various studies have shown that eggs with defined selenium content may be used as a new potential source of this scarce element in human nutrition. The selenium content in eggs after dietary supplementation in organic form is about 22-27 mu g/egg. This amount represents up to 40-50% of the Recommended Dietary Allowance, which is 55 mu g of Se for the adult human. Additionally, due to its antioxidant properties, selenium contributes to the oxidation stability of fat and protein in the eggs of laying hens fed a selenium-supplemented diet. Therefore, selenium addition can affect certain properties of eggs and improve their shelf life. The results of investigations into the physico-chemical properties of different forms of Se have proven that dietary supplementation in the organic form shows higher biological availability than inorganic selenium.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of Dietary Se Supplementation on the Se Status and Physico-chemical Properties of Eggs - a Review

  • Popis výsledku anglicky

    In the last few years, interest in the supplementation of selenium (Se) to animal feed has increased. The results of various studies have shown that eggs with defined selenium content may be used as a new potential source of this scarce element in human nutrition. The selenium content in eggs after dietary supplementation in organic form is about 22-27 mu g/egg. This amount represents up to 40-50% of the Recommended Dietary Allowance, which is 55 mu g of Se for the adult human. Additionally, due to its antioxidant properties, selenium contributes to the oxidation stability of fat and protein in the eggs of laying hens fed a selenium-supplemented diet. Therefore, selenium addition can affect certain properties of eggs and improve their shelf life. The results of investigations into the physico-chemical properties of different forms of Se have proven that dietary supplementation in the organic form shows higher biological availability than inorganic selenium.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LQ1601" target="_blank" >LQ1601: CEITEC 2020</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Sciences

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    35

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    275-284

  • Kód UT WoS článku

    000410396400001

  • EID výsledku v databázi Scopus