The effects of soybean selenium proteinate on tissue selenium and meat quality traits in finishing pigs
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16170%2F11%3A43870500" target="_blank" >RIV/62157124:16170/11:43870500 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62157124:16270/11:43870500
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The effects of soybean selenium proteinate on tissue selenium and meat quality traits in finishing pigs
Popis výsledku v původním jazyce
The purpose of the present study was to evaluate the effects of soybean selenium proteinate on Se tissue retention and meat quality in pigs. In group A mixtures were supplemented with soybean selenium proteinate, in group B with sodium selenite and in group C with Se-enriched yeast (0.3 mg Se per kg in all groups). The use of soybean selenium proteinate resulted in lower retention of Se in tissues (liver, heart, muscle) compared to Se-enriched yeast. Selenium concentrations in tissues archived by soybean selenium proteinate and sodium selenite were comparable. No differences in serum Se, serum-GSH-Px and meat quality traits were found among the groups.
Název v anglickém jazyce
The effects of soybean selenium proteinate on tissue selenium and meat quality traits in finishing pigs
Popis výsledku anglicky
The purpose of the present study was to evaluate the effects of soybean selenium proteinate on Se tissue retention and meat quality in pigs. In group A mixtures were supplemented with soybean selenium proteinate, in group B with sodium selenite and in group C with Se-enriched yeast (0.3 mg Se per kg in all groups). The use of soybean selenium proteinate resulted in lower retention of Se in tissues (liver, heart, muscle) compared to Se-enriched yeast. Selenium concentrations in tissues archived by soybean selenium proteinate and sodium selenite were comparable. No differences in serum Se, serum-GSH-Px and meat quality traits were found among the groups.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GJ - Choroby a škůdci zvířat, veterinární medicina
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Polish Journal of Veterinary Sciences
ISSN
1505-1773
e-ISSN
—
Svazek periodika
14
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
PL - Polská republika
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
147-148
Kód UT WoS článku
000288689100023
EID výsledku v databázi Scopus
—