Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Patogenní mikroorganismy v odpadních vodách mlékárenského průmyslu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F00%3A00000178" target="_blank" >RIV/62157124:16270/00:00000178 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Patogenní mikroorganismy v odpadních vodách mlékárenského průmyslu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Izolovali jsme vybrané patogeny z odpadních vod mlékárenského průmyslu a zároveň sledovali výskyt těchto patogenů v mechanicko-biologických čistírnách s aerobní stabilizací kalů. Vzorky surové odpadní vody, aktivovaných kalů, vratných kalů, přebytečnýchkalů a vyčištěné odpadní vody byly vyšetřeny na přítomnost Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus a Salmonella spp. Celkem bylo vyšetřeno 200 vzorků ze 14 mlékárenských závodů. Bakterie rodu Salmonella nebyly zjištěny v žádném z odebraných vzorků.L.monocytogenes byla izolována v sedmi případech (tj. 6,8 %) - v odpadní vodě (1), aktivovaném kalu (3), přebytečném kalu (1) a ve vyčištěné vodě (2). Staphylococcus aureus byl detekován u 14 vzorků odpadních vod, z 23 vzorků aktivovaného kalu, 1 vzorkuvratného kalu, 1 vzorku přebytečného kalu a u 8 vzorků vyčištěné vody. Z toho vyplývá, že v odpadních vodách mlékáren se mohou vyskytovat některé patogenní mikroorganismy. Během aerobního biologického čistírenského procesu nedochází k jej

  • Název v anglickém jazyce

    Pathogenic micro-organisms in waste waters from daiies

  • Popis výsledku anglicky

    Waste waters from dairies were tested for the presence of bacterial pathogens - Listerie monocytogenes, Staphylococcus aureus and Salmonella spp. The prevalence of bacteria was investigated in each stage of the cleaning process (activated sludges systems) too. Two hunder samples of raw waste water, activated sludge, returned activated sludge, returned activated, excess sludge and treated water from 14 daires were tested. The samples were all negative for Salmonella spp. From a total of 102 (51 %) strains Listeria spp. Listeria inoccua 95 (47,5 %) and Listeria monocytogenes 7 (3,5 %) were identified. 47 samples were positive for S. aureus. L. monocytogenes were detected in raw waste water 1 (1,6 %), in activated sludge 3 (5,5 %), in excess sludge 1 andin treated water2 (3,1 %). S.aureus were detected in raw waste water 14 (22,6 %), in activated sludge 23 (41,8 %), in excess ludge 1 and in treated water 8 (12,3 %). These results demonstrate a prevalence of L. monocytogenes and S. aureus

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    FM - Hygiena

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2000

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Sciences

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    18

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    XX - osoby bez státní příslušnosti

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus