Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The Bacteriological Quality of Bulk Tank Milk in the Czech Republic

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873620" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873620 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The Bacteriological Quality of Bulk Tank Milk in the Czech Republic

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This study was focused to map the occurrence of bacteriological risks in raw cow's milk. In total, 212 samples of bulk tank milk from 25 farms were collected and investigated in 2012 - 2014 in the Czech Republic. The occurrence of the following microorganisms: Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella spp. Campylobacter spp. and Listeria monocytogenes were observed. The presence of E. coli was detected in 197 (93%) samples, but none of the strains harboured the stx encoding genes. S. aureus was detected in 68 samples (32.1%) of raw cow's milk. The presence of Salmonella spp. and Campylobacter spp. was not detected in tested samples. Only one milk sample was positive for the presence of L. monocytogenes (0.5%). The further examination of obtained pathogens involved antimicrobial susceptibility, detection of enterotoxin encoding genes and resistance to oxacillin in S. aureus, determination of extended spectrum ? lactamases in E. coli and serotyping of L. monocytogenes. The results of this study confirm the presence of pathogenic bacteria in raw milk. Information on public health hazards associated with the consumption of raw milk should be extended to the potential consumers and drinking of untreated raw milk could be avoided.

  • Název v anglickém jazyce

    The Bacteriological Quality of Bulk Tank Milk in the Czech Republic

  • Popis výsledku anglicky

    This study was focused to map the occurrence of bacteriological risks in raw cow's milk. In total, 212 samples of bulk tank milk from 25 farms were collected and investigated in 2012 - 2014 in the Czech Republic. The occurrence of the following microorganisms: Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella spp. Campylobacter spp. and Listeria monocytogenes were observed. The presence of E. coli was detected in 197 (93%) samples, but none of the strains harboured the stx encoding genes. S. aureus was detected in 68 samples (32.1%) of raw cow's milk. The presence of Salmonella spp. and Campylobacter spp. was not detected in tested samples. Only one milk sample was positive for the presence of L. monocytogenes (0.5%). The further examination of obtained pathogens involved antimicrobial susceptibility, detection of enterotoxin encoding genes and resistance to oxacillin in S. aureus, determination of extended spectrum ? lactamases in E. coli and serotyping of L. monocytogenes. The results of this study confirm the presence of pathogenic bacteria in raw milk. Information on public health hazards associated with the consumption of raw milk should be extended to the potential consumers and drinking of untreated raw milk could be avoided.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    International Journals of Food and Nutritional Sciences

  • ISSN

    2320-7876

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    4

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    IN - Indická republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    7-14

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus