Mikrobiologická kvalita syrového mléka na území České republiky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F14%3A43872980" target="_blank" >RIV/62157124:16270/14:43872980 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Mikrobiologická kvalita syrového mléka na území České republiky
Popis výsledku v původním jazyce
Studie se zabývá mikrobiální kvalitou syrového mléka a mléčných filtrů na území České Republiky. V letech 2012-2014 bylo celkem odebráno 273 vzorků (175 vzorků syrového mléka a 98 mléčných filtrů) z 51 mléčných farem. Byl sledován výskyt a frekvence těchto mikroorganismů:. Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella spp, Campylobacter spp. a Listeria monocytogenes. Bakterie E. coli byla v mléce detekována v 87,4% vzorcích. Jedním z nejšťastěji detekovaným patogenem byl Staphylococcus aureus, který byl prokázán u 37 vzorků syrového mléka (21,2%). V mléčných filtrech byla baktérie S. aureus detekována v 21 vyšetřovaných vzorcích (21,4%). Bakterie Listeria monocytogenes byla detekována ve 3 vyšetřovaných vzorcích mléka (1,7%). Vyšší detekce byla pozorována u mléčných filtrů, kde byla detekována celkem u 8 vzorků (2,9%). Termotolerantní baktérie Campylobacter spp. byla detekována pouze v jednom mléčném filtru (0,4%). Vzorky byly negativní na přítomnost Salmonella spp.
Název v anglickém jazyce
The microbiological quality of raw milk in the Czech Republic
Popis výsledku anglicky
In this study microbiological and hygienic quality of raw milk and the occurrence of significant bacteria in milk filters was investigated for a total of 51 dairy farms in the Czech Republic. Sampling was carried out in the period of 2012-2014. Overall,273 samples (175 samples of raw milk, 98 milk filters) were collected and tested. The occurrence and frequency of the following microorganisms: Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella spp., Campylobacter spp. and Listeria monocytogenes was observed. Bacterium E. coli was detected in 87.4% of samples (153) in milk filters a higher percentage, and 96% (94) as observed. Within the detection of pathogenic microorganisms Staphylococcus aureus has been one of the most frequently detected pathogens, which was demonstrated in 37 samples of raw milk (21.2%). In milk filters S. aureus occurred in 21 of the investigated samples (21.4%). Bacterium Listeria monocytogenes was detected in 3 samples examined milk (1.7%). A higher detection
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
XVI. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí Sborník příspěvků
ISBN
978-80-7305-670-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
19-21
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
28. 5. 2014
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—