Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Mikrobiologická kvalita syrového mléka na území České republiky

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F14%3A43872980" target="_blank" >RIV/62157124:16270/14:43872980 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Mikrobiologická kvalita syrového mléka na území České republiky

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Studie se zabývá mikrobiální kvalitou syrového mléka a mléčných filtrů na území České Republiky. V letech 2012-2014 bylo celkem odebráno 273 vzorků (175 vzorků syrového mléka a 98 mléčných filtrů) z 51 mléčných farem. Byl sledován výskyt a frekvence těchto mikroorganismů:. Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella spp, Campylobacter spp. a Listeria monocytogenes. Bakterie E. coli byla v mléce detekována v 87,4% vzorcích. Jedním z nejšťastěji detekovaným patogenem byl Staphylococcus aureus, který byl prokázán u 37 vzorků syrového mléka (21,2%). V mléčných filtrech byla baktérie S. aureus detekována v 21 vyšetřovaných vzorcích (21,4%). Bakterie Listeria monocytogenes byla detekována ve 3 vyšetřovaných vzorcích mléka (1,7%). Vyšší detekce byla pozorována u mléčných filtrů, kde byla detekována celkem u 8 vzorků (2,9%). Termotolerantní baktérie Campylobacter spp. byla detekována pouze v jednom mléčném filtru (0,4%). Vzorky byly negativní na přítomnost Salmonella spp.

  • Název v anglickém jazyce

    The microbiological quality of raw milk in the Czech Republic

  • Popis výsledku anglicky

    In this study microbiological and hygienic quality of raw milk and the occurrence of significant bacteria in milk filters was investigated for a total of 51 dairy farms in the Czech Republic. Sampling was carried out in the period of 2012-2014. Overall,273 samples (175 samples of raw milk, 98 milk filters) were collected and tested. The occurrence and frequency of the following microorganisms: Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella spp., Campylobacter spp. and Listeria monocytogenes was observed. Bacterium E. coli was detected in 87.4% of samples (153) in milk filters a higher percentage, and 96% (94) as observed. Within the detection of pathogenic microorganisms Staphylococcus aureus has been one of the most frequently detected pathogens, which was demonstrated in 37 samples of raw milk (21.2%). In milk filters S. aureus occurred in 21 of the investigated samples (21.4%). Bacterium Listeria monocytogenes was detected in 3 samples examined milk (1.7%). A higher detection

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    XVI. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí Sborník příspěvků

  • ISBN

    978-80-7305-670-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    19-21

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    28. 5. 2014

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku