Výskyt původců alimentárních onemocnění ve vzorcích syrového mléka a mléčných filtrů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F14%3A43872981" target="_blank" >RIV/62157124:16270/14:43872981 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výskyt původců alimentárních onemocnění ve vzorcích syrového mléka a mléčných filtrů
Popis výsledku v původním jazyce
Tato studie je zaměřena na detekci bakteriálních patogenů ze syrového mléka a mléčných filtrů. V letech 2012-2014 bylo celkem získáno 243 vzorků ze 44 mléčných farem na území České Republiky. Mikrobiologická kvalita syrového mléka se lišila především v závislosti na farmách. Staphylococcus aureus byl detekován u 49 vzorků (20,2%), Listeria monocytogenes v 11 vzocích (4,5%) a Campylobacter spp byl detekován u 1 vzorku (0,4%). Salmonella spp. nebyla zjištěna.
Název v anglickém jazyce
Occurrence of foodborne pathogens detected from samples of raw milk and milk filters
Popis výsledku anglicky
This study was focused on the detection of bacterial pathogens in raw cow's milk and milk filters. 243 samples obtained from 44 dairy farms of the Czech Republic in the period 2012 2013 were collected. The microbiological quality of raw milk varied amongfarms, with pathogens being found repeatedly in milk from certain farms. The bacteria detected by cultivation methods involved: Staphylococcus aureus in 49 samples (20,2%), Listeria monocytogenes in 11 samples (4,5%) and Campylobacter spp. was reportedin 1 sample (0,4%). Salmonella spp. was not detected.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XL. konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2014
ISBN
978-80-7375-944-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
69-72
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
5. 3. 2014
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—