Vývoj biochemických ukazatelů krevní plazmy u bažantích kuřat v průběhu výkrmu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F03%3A00000428" target="_blank" >RIV/62157124:16270/03:00000428 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vývoj biochemických ukazatelů krevní plazmy u bažantích kuřat v průběhu výkrmu
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo poznání změn biochemických ukazatelů u bažantů během výkrmu. V průběhu pokusného období byla u souboru 20 bažantů ve 40., 50., 70. a 90.dnu věku odebírána krev punkcí vena basilica pro biochemická vyšetření. Výsledky biochemických studiíodhalují zajímavé změny, ke kterým dochází u bažantů v průběhu výkrmu. Tyto změny byly charakterizovány zejména vysoce významným (P ? 0.01) zvýšením plazmatické glukózy v závislosti na věku ze 17.33 mmol/l (40.den věku) na 20.42 mmol/l (70.den věku) a následným vysoce významným (P ? 0.01) poklesem na 18.43 mmol/l (90.den věku), statisticky vysoce významným zvýšením (P ? 0.01) průměrných hodnot plazmatické bílkoviny z 36.35 g/l (40.den věku) na 39.15 g/l (50.den věku) a dále nevýznamným zvýšením až na průměrnou hodnotu 39.81 g/l, plazmatického cholesterolu z 3.94 (40.den věku) na 5.50 mmol/l (90.den věku) a plazmatického vápníku z 2.46 mmol/l (40.den věku) na 2.70 mmol/l (70.den věku). Pokles průměrných hodnot v závislosti na věku byl p
Název v anglickém jazyce
Development of plasma biochemical characteristics in pheasant chicks during fattening
Popis výsledku anglicky
The aim of the paper was to investigate the changes of biochemical characteristics in pheasants during fattening. During trial period 40, 50, 70 and 90 day of age from the group of 20 pheasants blood for biochemical examination was taken by puncture of vena basilica. The results of biochemical studies reveal interesting changes, which are caused during fattening. These changes were characterized especially by highly significant (P ? 0.01) increase in glucose depending on age from 17.33 mmol (40 day of age) to 20.42 mmol(l (70 day of age) and subsequent highly significant (P ? 0.01) decrease to 18.43 mmol/l (90 day of age), statistically highly significant (P ? 0.01) increase in mean values of plazmatic protein from 36.35 g/l (40 day of age) to 39.15 g/l (50 day of age).and subsequent insignificant increase to the mean value 39.81 g(l, plazmatic cholesterol from 3.94 (40 day of age) to 5.50 mmol/l (90 day of age) and plazmatic calcium from 2.46 mmol/l (40 day of age) to 2.70 mmol/l (70
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
V.Kábrtovy dietetické dny
ISBN
80-7305-454-X
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
132-136
Název nakladatele
VFU
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
23. 1. 2003
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—