Vývoj hematologických ukazatelů krve u bažantích kuřat v průběhu výkrmuv
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F03%3A00000429" target="_blank" >RIV/62157124:16270/03:00000429 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vývoj hematologických ukazatelů krve u bažantích kuřat v průběhu výkrmuv
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo poznání změn hematologických ukazatelů u bažantů během výkrmu. V průběhu pokusného období byla u souboru 20 bažantů ve 40., 50., 70. a 90.dnu věku odebírána krev punkcí vena basilica pro hematologická vyšetření. Výsledky hematologickýchstudií odhalují zajímavé změny, ke kterým dochází u bažantů v průběhu výkrmu. Tyto změny byly charakterizovány zejména významným (P ? 0.05) poklesem celkového počtu erytrocytů z 2.97 T/l (40.den věku) na 2.50 T/l (50.den věku) , statisticky vysoce významným zvýšením (P ? 0.01) hematokritové hodnoty z 0.36 1/1 (40.den věku) na 0.39 1/1 (50.den věku), obsahu hemoglobinu z 85.10 g/l (40.den věku) na 111.79 g/l (50.den věku), MCHC z 24.17 % (40.den věku) na 29.14 % (50.den věku) a MCH z 33.61 pg (40.den věku) na 46.38 pg (50.den věku).U ostatních ukazatelů krevního obrazu MCV a celkového počtu leukocytů tyto změny pozorovány nebyly.
Název v anglickém jazyce
Development of haematological characteristics in pheasant chicks during fattening
Popis výsledku anglicky
The objective of the paper was to investigate the changes in haematological characteristics in pheasants during fattening. In 40, 50, 70 and 90 day of age from the group of 20 birds blood for haematological analyses was taken by punctiure from vena basilica. The results of haematological examination reveal interesting changes which are caused during fattening. These changes were characterized especially by significant decrease (P ? 0.05) in total number of erythrocytes from 2.97 T/l (40 day of age) to 2.50 T/l (50 day of age), statistically highly significant increase (P ? 0.01) in haematocrit value from 0.36 1/1 (40 day of age) to 0.39 1/1 (50 day of age), the level of haemoglobin from 85.10 g/l (40 day of age) to 111.79 g/l (50 day of age), MCHC from24.17 % (40 day of age) to 29.14 % (50 day of age) a MCH from 33.61 pg (40 day of age) to 46.38 pg (50 day of age). In MCV and total number of leucocytes these changes were not observed
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
V.Kábrtovy dietetické dny
ISBN
80-7305-454-X
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
128-131
Název nakladatele
VFU
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
23. 1. 2003
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—