Konfirmace bakterií Enterococcus spp. izolovaných z potravin a dalších environmentálních vzorků metodou PCR
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F04%3A00000165" target="_blank" >RIV/62157124:16270/04:00000165 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Konfirmace bakterií Enterococcus spp. izolovaných z potravin a dalších environmentálních vzorků metodou PCR
Popis výsledku v původním jazyce
Elongační faktor Tu, kódovaný tuf geny, je GTP vazebný protein hrající ústřední roli v syntéze proteinů. Cílem studie bylo zavedení a optimalizace detekce tuf-genu metodou PCR a její aplikace při konfirmaci enterokoků izolovaných z potravin, potravinových surovin a dalších environmentálních vzorků. Celkem bylo vyšetřeno a biochemicky konfirmováno 219 kmenů enterokoků, původem z potravin, pitné vody a vod odpadních. Reakce byla koncipována jako duplex-PCR, kdy mimo detekce rodově specifického tuf-genu byla zařazena i interní kontrola (16SrRNA). Průkaz tuf-genu byl negativní u 18 kmenů, které vykazovaly některé atypické růstové a biochemické reakce a prodlouženou dobu růstu (48-72 hod.). Metoda PCR založená na detekci tuf-genu se osvědčila jako vhodná pro konfirmaci a rodovou identifikaci enterokoků izolovaných z potravin a environmentálních vzorků.
Název v anglickém jazyce
Confirmation of Enterococcus spp. bacteria isolated from food and other environmental samples by PCR method
Popis výsledku anglicky
The elongation factor Tu, encoded by tuf genes, is a GTP binding protein that plays a central role in protein synthesis. The aim of this study was to develop and optimalise detection of tuf-gene by PCR method and its application for rapid confirmation ofenterococci. Collection of 219 biochemically confirmed enterococci isolates originating from food, foodstuffs, drinking water and municipal and agricultural waste waters. Reaction was designed as duplex-PCR for the detection of genus-specific tuf-gene and internal control (16S rRNA). Absence of the tuf-gene was detected in 18 strains, which showed some atypical growth and biochemical characteristics and prolonged growth time (48-72 hours). The PCR method based on tuf-gene detection is convenient for confirmation and genus-identification of enterococci isolated from food and other environmental samples.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Úkoly potravinářské mikrobiologie po vstupu do Evropské unie
ISBN
80-7080-556-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
15-20
Název nakladatele
Acad Scis
Místo vydání
sborník v tisku
Místo konání akce
Třešť
Datum konání akce
23. 5. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—