Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Konfirmace bakterií Enterococcus spp. izolovaných z potravin a dalších environmentálních vzorků metodou PCR

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F04%3A00000165" target="_blank" >RIV/62157124:16270/04:00000165 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Konfirmace bakterií Enterococcus spp. izolovaných z potravin a dalších environmentálních vzorků metodou PCR

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Elongační faktor Tu, kódovaný tuf geny, je GTP vazebný protein hrající ústřední roli v syntéze proteinů. Cílem studie bylo zavedení a optimalizace detekce tuf-genu metodou PCR a její aplikace při konfirmaci enterokoků izolovaných z potravin, potravinových surovin a dalších environmentálních vzorků. Celkem bylo vyšetřeno a biochemicky konfirmováno 219 kmenů enterokoků, původem z potravin, pitné vody a vod odpadních. Reakce byla koncipována jako duplex-PCR, kdy mimo detekce rodově specifického tuf-genu byla zařazena i interní kontrola (16SrRNA). Průkaz tuf-genu byl negativní u 18 kmenů, které vykazovaly některé atypické růstové a biochemické reakce a prodlouženou dobu růstu (48-72 hod.). Metoda PCR založená na detekci tuf-genu se osvědčila jako vhodná pro konfirmaci a rodovou identifikaci enterokoků izolovaných z potravin a environmentálních vzorků.

  • Název v anglickém jazyce

    Confirmation of Enterococcus spp. bacteria isolated from food and other environmental samples by PCR method

  • Popis výsledku anglicky

    The elongation factor Tu, encoded by tuf genes, is a GTP binding protein that plays a central role in protein synthesis. The aim of this study was to develop and optimalise detection of tuf-gene by PCR method and its application for rapid confirmation ofenterococci. Collection of 219 biochemically confirmed enterococci isolates originating from food, foodstuffs, drinking water and municipal and agricultural waste waters. Reaction was designed as duplex-PCR for the detection of genus-specific tuf-gene and internal control (16S rRNA). Absence of the tuf-gene was detected in 18 strains, which showed some atypical growth and biochemical characteristics and prolonged growth time (48-72 hours). The PCR method based on tuf-gene detection is convenient for confirmation and genus-identification of enterococci isolated from food and other environmental samples.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Úkoly potravinářské mikrobiologie po vstupu do Evropské unie

  • ISBN

    80-7080-556-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    15-20

  • Název nakladatele

    Acad Scis

  • Místo vydání

    sborník v tisku

  • Místo konání akce

    Třešť

  • Datum konání akce

    23. 5. 2004

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku