Instrumentální měření textury masa.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F04%3A00000234" target="_blank" >RIV/62157124:16270/04:00000234 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Instrumentální měření textury masa.
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo objektivní měření texturních parametrů masa na univerzálním testovacím zařízení INSTRON 5544 a zjištění závislosti mezi jednotlivými texturními parametry na příkladu drůbežího masa. Textura je objektivně měřena silou nebo energií, kterouse vzorek masa přeřezává nebo stlačuje. Analýza texturního profilu na přístroji Instron (TPA) je objektivní metoda instrumentální analýzy. Střihová zkouška umožňuje měření sil potřebných k přestřižení vzorku svaloviny. Jednotlivé texturní parametry bylyporovnávány s obsahem tuku, sušiny, kolagenu a hmotnostními ztrátami vzniklými při tepelném opracování.
Název v anglickém jazyce
Instrumental measurement of meat texture
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was objective measurement of meat texture by universal testing machine INSTRON 5544 and finding correlation between textural and chemical parameters. Texture is measure by shear force or energy. Sample is cutting or compressing. Texture profile analysis (Instron) is objective method of instrumental analysis. Shear force test enables measuring shear force cutting sample of muscle. Particular textural parameters were compare with amount of fat, total solids, collagen and cooking loss.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník přednášek a posterů XXXIV. Lenfeldovy a Höklovy dny.
ISBN
80-7305-498-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
58-63
Název nakladatele
VFU Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
6. 10. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—