Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hydroxymethylfurfural contents in foodstuffs determined by HPLC method

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F06%3A00000898" target="_blank" >RIV/62157124:16270/06:00000898 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Hydroxymethylfurfural contents in foodstuffs determined by HPLC method

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Hydroxymethylfurfural (HMF; 5-hydroxymethyl-2-furaldehyde) is a recognized indicator of foodstuff quality showing excessive heat treatment and inappropriate storage. The presence of HMF in honey has been known for a long time and is regulated both in thenational and international legislations. However, HMF is present in a whole range of other foods containing carbohydrates in an acidic environment, and it can reach considerable concentrations. In this work, HMF was determined by the HPLC method in sixfood commodity groups. The samples were purchased in the Czech market network and they covered a representative range of manufacturers. The HMF content in tomato purées (n = 11) ranged between 2.8 - 84.2 mg.kg-1; in ketchups (n = 15) it ranged between 0.8 - 189.8 mg.kg-1; in syrups (n = 13) and juices (n = 12), it ranged between 0.0 - 27.3 mg.kg-1; in jams (n = 12) between 4.5 - 159.6 mg.kg-1, and in fruit baby foods (n = 13), the content of HMF amounted to 2.1 - 9.8 mg.kg-1. On the basi

  • Název v anglickém jazyce

    Hydroxymethylfurfural contents in foodstuffs determined by HPLC method

  • Popis výsledku anglicky

    Hydroxymethylfurfural (HMF; 5-hydroxymethyl-2-furaldehyde) is a recognized indicator of foodstuff quality showing excessive heat treatment and inappropriate storage. The presence of HMF in honey has been known for a long time and is regulated both in thenational and international legislations. However, HMF is present in a whole range of other foods containing carbohydrates in an acidic environment, and it can reach considerable concentrations. In this work, HMF was determined by the HPLC method in sixfood commodity groups. The samples were purchased in the Czech market network and they covered a representative range of manufacturers. The HMF content in tomato purées (n = 11) ranged between 2.8 - 84.2 mg.kg-1; in ketchups (n = 15) it ranged between 0.8 - 189.8 mg.kg-1; in syrups (n = 13) and juices (n = 12), it ranged between 0.0 - 27.3 mg.kg-1; in jams (n = 12) between 4.5 - 159.6 mg.kg-1, and in fruit baby foods (n = 13), the content of HMF amounted to 2.1 - 9.8 mg.kg-1. On the basi

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Food and Nutrition Research

  • ISSN

    1336-8672

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    45

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    SK - Slovenská republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000244420800006

  • EID výsledku v databázi Scopus