Hydroxymethylfurfural ? endogenní cizorodá látka v potravinách
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F07%3A00001325" target="_blank" >RIV/62157124:16270/07:00001325 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Hydroxymethylfurfural ? endogenic foreign substance in foodstuffs
Popis výsledku v původním jazyce
In this work, hydroxymethylfurfural (HMF) content was determined by the HPLC method in 8 food commodity groups. The samples were purchased in the Czech market network and they covered a representative range of manufacturers. The highest HMF content was in honeys from Czech market network and ranged between 1.3 - 236.2 mg.kg-1, in ketchups it ranged between 0.8 - 189.8 mg.kg-1 and in jams between 4.5 - 159.6 mg.kg-1. The lowest HMF content was in UHT milk and ranged between 0.2 ? 0.7 mg.l-1, in juices itranged between 0.1 - 2.8 mg.kg-1, in honeys from Czech beekeepers it ranged between 0.0 - 4.9 mg.kg-1 and in fruit baby foods the content of HMF amounted to 2.1 - 9.8 mg.kg-1. The middle HMF content was determined in tomato purées (it ranged between 2.8- 84.2 mg.kg-1) and in syrups (ranged from 1.3 to 27.3 mg.kg-1).
Název v anglickém jazyce
Hydroxymethylfurfural ? endogenic foreign substance in foodstuffs
Popis výsledku anglicky
In this work, hydroxymethylfurfural (HMF) content was determined by the HPLC method in 8 food commodity groups. The samples were purchased in the Czech market network and they covered a representative range of manufacturers. The highest HMF content was in honeys from Czech market network and ranged between 1.3 - 236.2 mg.kg-1, in ketchups it ranged between 0.8 - 189.8 mg.kg-1 and in jams between 4.5 - 159.6 mg.kg-1. The lowest HMF content was in UHT milk and ranged between 0.2 ? 0.7 mg.l-1, in juices itranged between 0.1 - 2.8 mg.kg-1, in honeys from Czech beekeepers it ranged between 0.0 - 4.9 mg.kg-1 and in fruit baby foods the content of HMF amounted to 2.1 - 9.8 mg.kg-1. The middle HMF content was determined in tomato purées (it ranged between 2.8- 84.2 mg.kg-1) and in syrups (ranged from 1.3 to 27.3 mg.kg-1).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
zborník Bezpečnosť a kvalita potravín
ISBN
978-80-8069-860-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
131-134
Název nakladatele
Slovenská pol´nohospodárska univerzita v Nitre
Místo vydání
Nitra
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—