Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hydroxymethylfurfural ? endogenní cizorodá látka v potravinách

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F07%3A00001325" target="_blank" >RIV/62157124:16270/07:00001325 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Hydroxymethylfurfural ? endogenic foreign substance in foodstuffs

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In this work, hydroxymethylfurfural (HMF) content was determined by the HPLC method in 8 food commodity groups. The samples were purchased in the Czech market network and they covered a representative range of manufacturers. The highest HMF content was in honeys from Czech market network and ranged between 1.3 - 236.2 mg.kg-1, in ketchups it ranged between 0.8 - 189.8 mg.kg-1 and in jams between 4.5 - 159.6 mg.kg-1. The lowest HMF content was in UHT milk and ranged between 0.2 ? 0.7 mg.l-1, in juices itranged between 0.1 - 2.8 mg.kg-1, in honeys from Czech beekeepers it ranged between 0.0 - 4.9 mg.kg-1 and in fruit baby foods the content of HMF amounted to 2.1 - 9.8 mg.kg-1. The middle HMF content was determined in tomato purées (it ranged between 2.8- 84.2 mg.kg-1) and in syrups (ranged from 1.3 to 27.3 mg.kg-1).

  • Název v anglickém jazyce

    Hydroxymethylfurfural ? endogenic foreign substance in foodstuffs

  • Popis výsledku anglicky

    In this work, hydroxymethylfurfural (HMF) content was determined by the HPLC method in 8 food commodity groups. The samples were purchased in the Czech market network and they covered a representative range of manufacturers. The highest HMF content was in honeys from Czech market network and ranged between 1.3 - 236.2 mg.kg-1, in ketchups it ranged between 0.8 - 189.8 mg.kg-1 and in jams between 4.5 - 159.6 mg.kg-1. The lowest HMF content was in UHT milk and ranged between 0.2 ? 0.7 mg.l-1, in juices itranged between 0.1 - 2.8 mg.kg-1, in honeys from Czech beekeepers it ranged between 0.0 - 4.9 mg.kg-1 and in fruit baby foods the content of HMF amounted to 2.1 - 9.8 mg.kg-1. The middle HMF content was determined in tomato purées (it ranged between 2.8- 84.2 mg.kg-1) and in syrups (ranged from 1.3 to 27.3 mg.kg-1).

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    zborník Bezpečnosť a kvalita potravín

  • ISBN

    978-80-8069-860-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    131-134

  • Název nakladatele

    Slovenská pol´nohospodárska univerzita v Nitre

  • Místo vydání

    Nitra

  • Místo konání akce

  • Datum konání akce

  • Typ akce podle státní příslušnosti

  • Kód UT WoS článku