Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Obsah hydroxymethylfurfuralu ve vybraných potravinách

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F04%3A00000189" target="_blank" >RIV/62157124:16270/04:00000189 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Obsah hydroxymethylfurfuralu ve vybraných potravinách

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V této práci byl stanoven obsah hydroxymethylfurfuralu (HMF) v medech a ve vybraných zeleninových a ovocných výrobcích, kterými byly rajské protlaky, kečupy, džusy, džemy a marmelády, sirupy a ovocné dětské přesnídávky. Celkem bylo analyzováno 92 vzorků,a to metodou HPLC. Vzorky zeleninových a ovocných výrobků byly zakoupeny v obchodní síti ČR tak, aby představovaly reprezentativní spektrum výrobců a výrobků zastoupených na českém trhu. Vzorky medů byly získány přímo od včelařů z ČR ze snůšky 2003. Nalezené koncentrace HMF v analyzovaných výrobcích se pohybovaly v rozmezí od hodnot prakticky nulových (resp. pod mezí detekce použité metody) až do 189,9 mg.kg-1, přičemž nejnižší hodnoty byly nalezeny v džusech a medech a nejvyšší v kečupech, džemech a rajských protlacích.

  • Název v anglickém jazyce

    Content of hydroxymethylfurfural in selected foodstuffs

  • Popis výsledku anglicky

    In this study was determined content of hydroxymethylfurfural (HMF) in honeys and in vegetable and fruit products (tomato purée, ketchup, juice, jam and preserve, syrup and fruit infant snack). We analysed in all 92 samples using HPLC method. Vegetable and fruit products were bought in shops in the Czech republic. Honeys were obtained from Czech beekeepers from the harvest of 2003. The range of the recorded values of HMF was 0 - 189,9 mg.kg-1. The lowest values were found in juices and honeys and the highest concentrations were in ketchups, jams and tomato purées.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    XXXV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    80-902671-8-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    266-269

  • Název nakladatele

    Výzkumný ústav potravinářský Praha

  • Místo vydání

    PRAHA

  • Místo konání akce

    Skalský dvůr

  • Datum konání akce

    24. 5. 2004

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku