Obsah hydroxymethylfurfuralu ve vybraných potravinách
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F04%3A00000189" target="_blank" >RIV/62157124:16270/04:00000189 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Obsah hydroxymethylfurfuralu ve vybraných potravinách
Popis výsledku v původním jazyce
V této práci byl stanoven obsah hydroxymethylfurfuralu (HMF) v medech a ve vybraných zeleninových a ovocných výrobcích, kterými byly rajské protlaky, kečupy, džusy, džemy a marmelády, sirupy a ovocné dětské přesnídávky. Celkem bylo analyzováno 92 vzorků,a to metodou HPLC. Vzorky zeleninových a ovocných výrobků byly zakoupeny v obchodní síti ČR tak, aby představovaly reprezentativní spektrum výrobců a výrobků zastoupených na českém trhu. Vzorky medů byly získány přímo od včelařů z ČR ze snůšky 2003. Nalezené koncentrace HMF v analyzovaných výrobcích se pohybovaly v rozmezí od hodnot prakticky nulových (resp. pod mezí detekce použité metody) až do 189,9 mg.kg-1, přičemž nejnižší hodnoty byly nalezeny v džusech a medech a nejvyšší v kečupech, džemech a rajských protlacích.
Název v anglickém jazyce
Content of hydroxymethylfurfural in selected foodstuffs
Popis výsledku anglicky
In this study was determined content of hydroxymethylfurfural (HMF) in honeys and in vegetable and fruit products (tomato purée, ketchup, juice, jam and preserve, syrup and fruit infant snack). We analysed in all 92 samples using HPLC method. Vegetable and fruit products were bought in shops in the Czech republic. Honeys were obtained from Czech beekeepers from the harvest of 2003. The range of the recorded values of HMF was 0 - 189,9 mg.kg-1. The lowest values were found in juices and honeys and the highest concentrations were in ketchups, jams and tomato purées.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
XXXV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
80-902671-8-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
266-269
Název nakladatele
Výzkumný ústav potravinářský Praha
Místo vydání
PRAHA
Místo konání akce
Skalský dvůr
Datum konání akce
24. 5. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—