Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Porovnání metod stanovení obsahu kyseliny isocitronové ve vybraných ovocných a zeleninových produktech

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F19%3A43918202" target="_blank" >RIV/60461373:22330/19:43918202 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://fvhe.vfu.cz/files/Lenfeldovy_a_Hoklovy_dny_2019_Prednasky_a_postery_cd.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vfu.cz/files/Lenfeldovy_a_Hoklovy_dny_2019_Prednasky_a_postery_cd.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Porovnání metod stanovení obsahu kyseliny isocitronové ve vybraných ovocných a zeleninových produktech

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Pro posouzení autenticity a kvality ovocných a zeleninových produktů (nejčastěji citrusových šťáv) se používá jako marker kyselina D-isocitronová. Zvýšený poměr kyseliny citronové ku této kyselině rovněž slouží jako indikátor falšování ovocných (případně zeleninových) šťáv nepovoleným/nedeklarovaným přikyselením. Cílem práce bylo zvolit nejvhodnější metodu pro stanovení kyseliny D-isocitronové ve vybraných produktech z ovoce a zeleniny – pomerančové šťávy, jahodového džemu a kečupu. Ověřovány a porovnávány byly tyto metody: dva enzymové sety (ES) a dva systémy kapilární isotachoforézy (CITP).

  • Název v anglickém jazyce

    A comparison of methods for determination of isocitric acid content in selected fruit and vegetable products

  • Popis výsledku anglicky

    D-isocitric acid is used as a marker of authenticity and quality of fruit and vegetable products (most often citrus juices). The ratio of citric acid and isocitric acid serves also as an indicator of fruit (or vegetable) juices adulteration by unauthorized/undeclared acidification. The aim of the work was to choose the most suitable method for the determination of D-isocitric acid in selected fruit and vegetable products - orange juice, strawberry jam and ketchup. The following methods were tested and compared: two enzyme kits and two capillary isotachophoretic systems (CITP).

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník přednášek a posterů Hygiena a technologie potravin - XLIX: Lenfeldovy a HökIovy dny

  • ISBN

    978-80-7305-828-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    272-275

  • Název nakladatele

    VFU Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    16. 10. 2019

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku