Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Metody stanovení D-isocitronové kyseliny ve výrobcích z ovoce

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F21%3A43922008" target="_blank" >RIV/60461373:22330/21:43922008 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/article/view/3955/3864" target="_blank" >http://chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/article/view/3955/3864</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Metody stanovení D-isocitronové kyseliny ve výrobcích z ovoce

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Pro posouzení autenticity a kvality ovocných (a zeleninových) produktů se mimo jiné používá jako marker D-isocitronová kyselina. Též poměr kyseliny citronové ku D-isocitronové slouží jako indikátor falšování ovocných šťáv nepovoleným přikyselením. Cílem práce bylo zvolit nejvhodnější metodu pro stanovení D-isocitronové kyseliny ve třech odlišných matricích (pomerančová šťáva, jahodový džem a kečup) a v referenčním materiálu (od firmy DRRR). Ověřovány a porovnávány byly tyto metody: 2 enzymové sety (od firem Megyzyme a r-Biopharm), kapilární izotachoforéza (2 elektrolytové systémy) a kapilární zónová elektroforéza. Po provedených analýzách byl enzymový set od firmy Megazyme vybrán jako nejvhodnější analytická metoda pro stanovení D-isocitronové kyseliny. Byla zvolena na základě zjištěných pracovních charakteristik (limitu kvantifikace (35 mg/kg pro kapalné vzorky a 25 mg/kg pro viskózní vzorky), opakovatelnosti 2,4 %, výtěžnosti 101 – 113 %), dosažených hodnot koncentrace D-isocitronové kyseliny v testovaných vzorcích (29 – 126 mg/kg (mg/l)) a schopnosti stanovit volnou a celkovou D-isocitronovou kyselinu.

  • Název v anglickém jazyce

    Methods for determination of D-isocitric acid in fruit products

  • Popis výsledku anglicky

    Among other things, D-isocitric acid is used as a marker to assess the authenticity and quality of fruit (and vegetable) products. The ratio of citric/isocitric acid is accepted as an indicator of adulteration of fruit juices by unauthorized acidification. The aim of the presented paper was to choose the most suitable method for the determination of D-isocitric acid in three different matrices (orange juice, strawberry jam and ketchup) and the reference material (from the company DRRR). The following methods were verified and compared: two enzyme assays (from Megazyme and r-Biopharm), capillary isotachophoresis (two electrolyte systems) and capillary zone electrophoresis. Based on the performed analyzes, an enzyme assay kit from Megazyme was chosen as the most suitable analytical method for the determination of D-isocitric acid. It was selected on the characterictics of method performance (limit of quantification (35 mg/kg for liquid samples and 25 mg/kg for solid samples), repeatability 2.4 %, recovery 101 – 113 %), achieved values of concentration D-isocitric acid in test samples (29 – 126 mg/kg (mg/l)) and the ability to determine free and total D-isocitronic acid.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10406 - Analytical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Chemické listy

  • ISSN

    0009-2770

  • e-ISSN

    1213-7103

  • Svazek periodika

    115

  • Číslo periodika v rámci svazku

    11

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    615-622

  • Kód UT WoS článku

    000738342100007

  • EID výsledku v databázi Scopus