Metody stanovení D-isocitronové kyseliny ve výrobcích z ovoce
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F21%3A43922008" target="_blank" >RIV/60461373:22330/21:43922008 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/article/view/3955/3864" target="_blank" >http://chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/article/view/3955/3864</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Metody stanovení D-isocitronové kyseliny ve výrobcích z ovoce
Popis výsledku v původním jazyce
Pro posouzení autenticity a kvality ovocných (a zeleninových) produktů se mimo jiné používá jako marker D-isocitronová kyselina. Též poměr kyseliny citronové ku D-isocitronové slouží jako indikátor falšování ovocných šťáv nepovoleným přikyselením. Cílem práce bylo zvolit nejvhodnější metodu pro stanovení D-isocitronové kyseliny ve třech odlišných matricích (pomerančová šťáva, jahodový džem a kečup) a v referenčním materiálu (od firmy DRRR). Ověřovány a porovnávány byly tyto metody: 2 enzymové sety (od firem Megyzyme a r-Biopharm), kapilární izotachoforéza (2 elektrolytové systémy) a kapilární zónová elektroforéza. Po provedených analýzách byl enzymový set od firmy Megazyme vybrán jako nejvhodnější analytická metoda pro stanovení D-isocitronové kyseliny. Byla zvolena na základě zjištěných pracovních charakteristik (limitu kvantifikace (35 mg/kg pro kapalné vzorky a 25 mg/kg pro viskózní vzorky), opakovatelnosti 2,4 %, výtěžnosti 101 – 113 %), dosažených hodnot koncentrace D-isocitronové kyseliny v testovaných vzorcích (29 – 126 mg/kg (mg/l)) a schopnosti stanovit volnou a celkovou D-isocitronovou kyselinu.
Název v anglickém jazyce
Methods for determination of D-isocitric acid in fruit products
Popis výsledku anglicky
Among other things, D-isocitric acid is used as a marker to assess the authenticity and quality of fruit (and vegetable) products. The ratio of citric/isocitric acid is accepted as an indicator of adulteration of fruit juices by unauthorized acidification. The aim of the presented paper was to choose the most suitable method for the determination of D-isocitric acid in three different matrices (orange juice, strawberry jam and ketchup) and the reference material (from the company DRRR). The following methods were verified and compared: two enzyme assays (from Megazyme and r-Biopharm), capillary isotachophoresis (two electrolyte systems) and capillary zone electrophoresis. Based on the performed analyzes, an enzyme assay kit from Megazyme was chosen as the most suitable analytical method for the determination of D-isocitric acid. It was selected on the characterictics of method performance (limit of quantification (35 mg/kg for liquid samples and 25 mg/kg for solid samples), repeatability 2.4 %, recovery 101 – 113 %), achieved values of concentration D-isocitric acid in test samples (29 – 126 mg/kg (mg/l)) and the ability to determine free and total D-isocitronic acid.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
1213-7103
Svazek periodika
115
Číslo periodika v rámci svazku
11
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
615-622
Kód UT WoS článku
000738342100007
EID výsledku v databázi Scopus
—