Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Sledování obsahu cholesterolu ve vejcích pomocí FT-NIR

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F06%3A00000922" target="_blank" >RIV/62157124:16270/06:00000922 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Sledování obsahu cholesterolu ve vejcích pomocí FT-NIR

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem studie bylo stanovení obsahu cholesterolu ve vejcích domácích a z tržní sítě, s následným využitím získaných hodnot pro kalibraci FT-NIR. Byl zjištěn statisticky významný rozdíl (p<0,01) obsahu cholesterolu ve vejcích, vyjádřeno jako mg/100 g žloutku, mg.g-1 vejce, mg na vejce a mg/100g vaječné hmoty. Průměrný obsah cholesterolu byl 205,07 +/- 52,50 mg pro domácí vejce a 183,15 +/- 45,95 mg pro vejce z tržní sítě. Pro kalibraci FT-NIR, v kombinaci s metodou částečných nejmenších čtverců (PLS) bylopoužito 65 žloutků. Spektra byla naměřena v modu reflektance s transflektanční kyvetou ve spektrálním rozsahu 10000 - 4000 cm-1 se 100 scany. Pro sledované parametry byly vytvořeny kalibrační modely, které byly statisticky zhodnoceny na základě korelačního koeficientu (R) = 0,996 a směrodatné odchylky kalibrace (SEC) = 212. Vytvořené kalibrační modely byly následně ověřeny pomocí cross-validace. Nebyl zjištěn statisticky významný rozdíl mezi referenčními hodnotami a vypočítanými hodnota

  • Název v anglickém jazyce

    Monitoring of cholesterol content in eggs by FT-NIR

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to determine the actual cholesterol content in the eggs from small and factory farming and to use this values for calibration FT-NIR. There was significant difference (p < 0.01) in the cholesterol levels of eggs in terms of mg per 100 g of yolk, mg.g-1 egg, mg per egg and mg per 100 g of fresh egg matter. The average content of cholesterol per egg was 205.07 +/- 52.50 mg for small farming eggs and 183.15 +/- 45.95 mg for factory farming eggs. Sixty five samples of yolk egg wasused to calibrate the FT-NIR by partial least squares (PLS) method. Spectra were measured in the reflectance mode with a transflectance cuvette between 10000 and 4000 cm-1, averaging 100 scans. The following statistical values were obtained: corelation coefficient (R) = 0.996 and standard error of calibration (SEC) = 212. The calibration models developed was verified by cross validation. There was no significant difference between calibration and cross validation.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    sborník Hygiena alimentorum XXVII

  • ISBN

    80-7148-055-X

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    291-294

  • Název nakladatele

    Univerzita veterinárného lekárstva Košice

  • Místo vydání

    Košice

  • Místo konání akce

  • Datum konání akce

  • Typ akce podle státní příslušnosti

  • Kód UT WoS článku