Sledování obsahu cholesterolu ve vejcích pomocí FT-NIR
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F06%3A00000922" target="_blank" >RIV/62157124:16270/06:00000922 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Sledování obsahu cholesterolu ve vejcích pomocí FT-NIR
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem studie bylo stanovení obsahu cholesterolu ve vejcích domácích a z tržní sítě, s následným využitím získaných hodnot pro kalibraci FT-NIR. Byl zjištěn statisticky významný rozdíl (p<0,01) obsahu cholesterolu ve vejcích, vyjádřeno jako mg/100 g žloutku, mg.g-1 vejce, mg na vejce a mg/100g vaječné hmoty. Průměrný obsah cholesterolu byl 205,07 +/- 52,50 mg pro domácí vejce a 183,15 +/- 45,95 mg pro vejce z tržní sítě. Pro kalibraci FT-NIR, v kombinaci s metodou částečných nejmenších čtverců (PLS) bylopoužito 65 žloutků. Spektra byla naměřena v modu reflektance s transflektanční kyvetou ve spektrálním rozsahu 10000 - 4000 cm-1 se 100 scany. Pro sledované parametry byly vytvořeny kalibrační modely, které byly statisticky zhodnoceny na základě korelačního koeficientu (R) = 0,996 a směrodatné odchylky kalibrace (SEC) = 212. Vytvořené kalibrační modely byly následně ověřeny pomocí cross-validace. Nebyl zjištěn statisticky významný rozdíl mezi referenčními hodnotami a vypočítanými hodnota
Název v anglickém jazyce
Monitoring of cholesterol content in eggs by FT-NIR
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to determine the actual cholesterol content in the eggs from small and factory farming and to use this values for calibration FT-NIR. There was significant difference (p < 0.01) in the cholesterol levels of eggs in terms of mg per 100 g of yolk, mg.g-1 egg, mg per egg and mg per 100 g of fresh egg matter. The average content of cholesterol per egg was 205.07 +/- 52.50 mg for small farming eggs and 183.15 +/- 45.95 mg for factory farming eggs. Sixty five samples of yolk egg wasused to calibrate the FT-NIR by partial least squares (PLS) method. Spectra were measured in the reflectance mode with a transflectance cuvette between 10000 and 4000 cm-1, averaging 100 scans. The following statistical values were obtained: corelation coefficient (R) = 0.996 and standard error of calibration (SEC) = 212. The calibration models developed was verified by cross validation. There was no significant difference between calibration and cross validation.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
sborník Hygiena alimentorum XXVII
ISBN
80-7148-055-X
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
291-294
Název nakladatele
Univerzita veterinárného lekárstva Košice
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—