Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení barvy vaječného žloutku fotokolorimetricky

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F06%3A00001048" target="_blank" >RIV/62157124:16270/06:00001048 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovení barvy vaječného žloutku fotokolorimetricky

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Objektivní stanovení barvy žloutku bylo provedeno přenosným spektrofotometrem Color-guide Sphere Spex. Barva byla stanovena v systému CIELAB, přičemž pro oddělení žloutku od přístroje byla použita potravinářská folie, na kterou byl přístroj nakalibrován.Stanovení bylo prováděno též subjektivně, pomocí metody Roche. O významně vyšší citlivosti kolorimetrické metody CIELAB nejlépe svědčí mnohem širší variační rozpětí hodnot jednotlivých parametrů ve srovnání s metodou Roche. To bylo stanoveno na příkladuaplikace při přidání barevných pigmentů do krmiva. Změna byla patrná vizuálně porovnáním se stupnicí Roche. Subjektivní dojem potvrdilo u parametru L* snížení světlosti, u parametru a* došlo k posunu do červené oblasti a u b* se zvýšila intenzita žlutébarvy.

  • Název v anglickém jazyce

    Photocolorimetry determination of the colour of yolk.

  • Popis výsledku anglicky

    Objective determination of the colour of yolk was carried out by portable spectrophotometer Color-guide Superchroma Sphere Spex. Colour was determine in the CIELAB system. The alimentary film was used for safeguarding spectrophotometer from contamination. The instrument was calibrated to the alimentary film. The colour of the yolk was also evaluated by comparing it to with The Yolk Colour Fan scale (Roche).The Range of variation shows that the colorimetry method of the CIELAB is more sensitive than Roche. It was exemplified by adding of natural pigment into feed mixture. The change of colour was evident by visual comparison to Roche. Statistically significant differences were found for parameters L*, a*, b*. The lightness was lower, parameter a* was moved into red range,the intensity of the yellow colour was increased.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    BO - Biofyzika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    sborník Hygiena alimentorum XXVII

  • ISBN

    80-7148-055-X

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    105-108

  • Název nakladatele

    Univerzita veterinárného lekárstva Košice

  • Místo vydání

    Košice

  • Místo konání akce

  • Datum konání akce

  • Typ akce podle státní příslušnosti

  • Kód UT WoS článku