Stanovení barvy vaječného žloutku fotokolorimetricky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F06%3A00001048" target="_blank" >RIV/62157124:16270/06:00001048 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení barvy vaječného žloutku fotokolorimetricky
Popis výsledku v původním jazyce
Objektivní stanovení barvy žloutku bylo provedeno přenosným spektrofotometrem Color-guide Sphere Spex. Barva byla stanovena v systému CIELAB, přičemž pro oddělení žloutku od přístroje byla použita potravinářská folie, na kterou byl přístroj nakalibrován.Stanovení bylo prováděno též subjektivně, pomocí metody Roche. O významně vyšší citlivosti kolorimetrické metody CIELAB nejlépe svědčí mnohem širší variační rozpětí hodnot jednotlivých parametrů ve srovnání s metodou Roche. To bylo stanoveno na příkladuaplikace při přidání barevných pigmentů do krmiva. Změna byla patrná vizuálně porovnáním se stupnicí Roche. Subjektivní dojem potvrdilo u parametru L* snížení světlosti, u parametru a* došlo k posunu do červené oblasti a u b* se zvýšila intenzita žlutébarvy.
Název v anglickém jazyce
Photocolorimetry determination of the colour of yolk.
Popis výsledku anglicky
Objective determination of the colour of yolk was carried out by portable spectrophotometer Color-guide Superchroma Sphere Spex. Colour was determine in the CIELAB system. The alimentary film was used for safeguarding spectrophotometer from contamination. The instrument was calibrated to the alimentary film. The colour of the yolk was also evaluated by comparing it to with The Yolk Colour Fan scale (Roche).The Range of variation shows that the colorimetry method of the CIELAB is more sensitive than Roche. It was exemplified by adding of natural pigment into feed mixture. The change of colour was evident by visual comparison to Roche. Statistically significant differences were found for parameters L*, a*, b*. The lightness was lower, parameter a* was moved into red range,the intensity of the yellow colour was increased.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
BO - Biofyzika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
sborník Hygiena alimentorum XXVII
ISBN
80-7148-055-X
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
105-108
Název nakladatele
Univerzita veterinárného lekárstva Košice
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—