Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Photocolorimetric determination of yolk colour in relation to selected quality parameters of eggs.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F09%3A00002168" target="_blank" >RIV/62157124:16270/09:00002168 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Photocolorimetric determination of yolk colour in relation to selected quality parameters of eggs.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    BACKGROUND: Determination of egg yolk colourity and colour was caried out by means of a new photocolorimetric methodology based on CIELAB system. Measurements (a gloss was eliminated) were performed by the Color Guide Sphere Spex photocolorimeter. For comparison we used a standard method according to the Yolk Colour Fan? (Roche). RESULTS: The yolk colourity was measured in 252 eggs of Isa Brown breed (from 51 to 80 weeks old). The colourity parameter L* ranged from 43.42 to 68.51. The parameter a* ranged from 0.05 to 13.49 and parameter b* ranged from 22.38 to 48.18. The normal (Gaussian) distribution curve for the individual parameters was validated. The resulting number of 8,700 combinations of yolk colour parameters was given by multiplication of possible results in our experiment while taking into account the instrument accuracy. All the results according to the Yolk Colour Fan? (Roche) scale represented a range of 3 colour stripes. CONCLUSION: The photocolorimetric determination i

  • Název v anglickém jazyce

    Photocolorimetric determination of yolk colour in relation to selected quality parameters of eggs.

  • Popis výsledku anglicky

    BACKGROUND: Determination of egg yolk colourity and colour was caried out by means of a new photocolorimetric methodology based on CIELAB system. Measurements (a gloss was eliminated) were performed by the Color Guide Sphere Spex photocolorimeter. For comparison we used a standard method according to the Yolk Colour Fan? (Roche). RESULTS: The yolk colourity was measured in 252 eggs of Isa Brown breed (from 51 to 80 weeks old). The colourity parameter L* ranged from 43.42 to 68.51. The parameter a* ranged from 0.05 to 13.49 and parameter b* ranged from 22.38 to 48.18. The normal (Gaussian) distribution curve for the individual parameters was validated. The resulting number of 8,700 combinations of yolk colour parameters was given by multiplication of possible results in our experiment while taking into account the instrument accuracy. All the results according to the Yolk Colour Fan? (Roche) scale represented a range of 3 colour stripes. CONCLUSION: The photocolorimetric determination i

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of the Science of Food and Agriculture

  • ISSN

    0022-5142

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    89

  • Číslo periodika v rámci svazku

    11

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000268505800012

  • EID výsledku v databázi Scopus