Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Změna barvy a kyselosti vaječného žloutku ozářením

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F05%3A00000070" target="_blank" >RIV/62157124:16270/05:00000070 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Changes in the colour and the acidity number of egg yolk upon irradiation

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Eggs from laying hens were irradiated using radioactive Co-60 at a dose of 1 kGy, 2.5 kGy, and 5 kGy, with a dose input of 3.21 kGy.h-1. Parameters describing the colour of egg yolk such as L*, a*, and b*, were determined spektrophotometrically using theCIELAB system with the help of the portable spectrophotometer Superchroma S-Spex without gloss. The levels of all three parameters dropped upon ionizing radiation. While at a dose of 1kGy the difference in the parameters was not statistically conclusive, after irradiation using doses of 2.5 kGy and 5 kGy, the levels of the parameters L*, a*, and b* showed a statistically conclusive decrease which was also accompanied with changes in sensorial properties such as decolouration and decreased colour. The colour of the yolk was evaluated according to the Roche scale, showing that more significant changes occurred upon irradiation at doses of 2.5 and 5 kGy (the value decreased from 6 to 5). The number of acidity estimated in egg yolk (mg KOH

  • Název v anglickém jazyce

    Changes in the colour and the acidity number of egg yolk upon irradiation

  • Popis výsledku anglicky

    Eggs from laying hens were irradiated using radioactive Co-60 at a dose of 1 kGy, 2.5 kGy, and 5 kGy, with a dose input of 3.21 kGy.h-1. Parameters describing the colour of egg yolk such as L*, a*, and b*, were determined spektrophotometrically using theCIELAB system with the help of the portable spectrophotometer Superchroma S-Spex without gloss. The levels of all three parameters dropped upon ionizing radiation. While at a dose of 1kGy the difference in the parameters was not statistically conclusive, after irradiation using doses of 2.5 kGy and 5 kGy, the levels of the parameters L*, a*, and b* showed a statistically conclusive decrease which was also accompanied with changes in sensorial properties such as decolouration and decreased colour. The colour of the yolk was evaluated according to the Roche scale, showing that more significant changes occurred upon irradiation at doses of 2.5 and 5 kGy (the value decreased from 6 to 5). The number of acidity estimated in egg yolk (mg KOH

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    BO - Biofyzika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    European Food Research and Technology

  • ISSN

    1438-2377

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    221

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3-4

  • Stát vydavatele periodika

    DE - Spolková republika Německo

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    348-352

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus