Změna barvy a pH v bažantím mase po ozařování.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F07%3A00001371" target="_blank" >RIV/62157124:16270/07:00001371 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Change of Colour and pH-value in Pheasant Meat after Ionizing Radiation Exposure
Popis výsledku v původním jazyce
The purpose of this paper is to study the impact of ionizing radiation on the changes of colour and the pH-value of pectoral and femoral musculature in pheasants (Phasianus colchicus ) The parameters of colour L*, a* and b* were observed before irradiation (24 hours post mortem) and after irradiation (60Co source, doses of 2.5 and 5 kGy). No reduction of the L* parameter, i.e. darkening, for all exposed samples was not a significantly. On the other hand, a significantly higher b* parameters for both exposed groups shown rather remarkably yellow colouring of pectoral musculature. Due to irradiation with a dose of 5 kGy a a significantly reduction (? = 0.05) of the average a* parameter from 8.99 to 7.10 was observed. However, the above-mentioned changeswould not have any negative impact on the consumer.
Název v anglickém jazyce
Change of Colour and pH-value in Pheasant Meat after Ionizing Radiation Exposure
Popis výsledku anglicky
The purpose of this paper is to study the impact of ionizing radiation on the changes of colour and the pH-value of pectoral and femoral musculature in pheasants (Phasianus colchicus ) The parameters of colour L*, a* and b* were observed before irradiation (24 hours post mortem) and after irradiation (60Co source, doses of 2.5 and 5 kGy). No reduction of the L* parameter, i.e. darkening, for all exposed samples was not a significantly. On the other hand, a significantly higher b* parameters for both exposed groups shown rather remarkably yellow colouring of pectoral musculature. Due to irradiation with a dose of 5 kGy a a significantly reduction (? = 0.05) of the average a* parameter from 8.99 to 7.10 was observed. However, the above-mentioned changeswould not have any negative impact on the consumer.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
BO - Biofyzika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta veterinaria Brno
ISSN
0001-7213
e-ISSN
—
Svazek periodika
46
Číslo periodika v rámci svazku
supp 8
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
"s67"-"s71"
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—