Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Změna barvy a pH u masa bažantů po působení záření gama

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876328" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876328 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Změna barvy a pH u masa bažantů po působení záření gama

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Nejvýznamnějším senzorickým a kvalitativním ukazatelem masa je barva. Měření barvy bylo provedeno na prsní a stehenní svalovině bažanta obecného (Phasianus colchicus). Parametry barvy - L *, a *, b *, C *, ?E * byly stanoveny pomocí přenosného spektrofotometru Color Guide S-Spex Byk Gardner v systému CIELAB před ozařováním (24 hodin po porážce) a po ozařování (60Co zdroj, dávka 2,5 a 5 kGy, dávkový příkon 2,7 kG.h-1) (27 hodin po porážce). Pokles parametru L*(ztmavnutí) u všech ozářených vzorků nebyl statisticky průkazný. Naproti tomu průkazně vyšší hodnoty parametru b* u obou ozářených skupin ukazují na poněkud výraznější žluté zabarvení prsní svaloviny. Vlivem dávky 5 kGy došlo u svaloviny stehna k významnému poklesu průměrné hodnoty parametru a*, tedy ke snížení intenzity červené barvy. To však významně neovlivnilo výsledky parametrů C* a ?E*, které více odpovídají intuitivnímu barevnému vjemu barvy člověkem. Malé zvýšení hodnoty pH maximálně o 0,13 u ozářené prsní svaloviny nepředstavuje hygienické ani technologické riziko.

  • Název v anglickém jazyce

    Change in color and pH in pheasant meat after gamma rays

  • Popis výsledku anglicky

    The most significant sensory and quality characteristic indicator of meat is colour. Color determination was performed on pectoral and femoral muscles pheasant (Phasianus colchicus). Parameters of colour ? L*, a*, b*, C*, ?E* was observed with portable spectrophotometer Color Guide S-Spex Byk Gardner in CIELAB system, before irradiation (24 hours post mortem) and after irradiation (60Co source, at dose of 2.5 and 5 kGy, dose rate of 2.7 kG.h-1) (27 hours post mortem). The decrease of the L * (darkening) parameter for all irradiated samples was not statistically significant. On the other hand, the significantly higher values of parameter b * in both irradiated groups show a somewhat more pronounced yellow coloration of the breast muscle. Due to a dose of 5 kGy, the femoral muscles showed a significant decrease in the mean value of parameter a *, thus to reduce the intensity of the red color. However, this did not significantly affect the results of the C * and ?E * parameters, which more correspond to the intuitive color perception of color by humans. A small increase in the pH value by a maximum of 0.13 for irradiated breast muscles is not hygienic or technological risk.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    29

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    42-47

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus