Změna barvy a pH u masa bažantů po působení záření gama
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876328" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876328 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Změna barvy a pH u masa bažantů po působení záření gama
Popis výsledku v původním jazyce
Nejvýznamnějším senzorickým a kvalitativním ukazatelem masa je barva. Měření barvy bylo provedeno na prsní a stehenní svalovině bažanta obecného (Phasianus colchicus). Parametry barvy - L *, a *, b *, C *, ?E * byly stanoveny pomocí přenosného spektrofotometru Color Guide S-Spex Byk Gardner v systému CIELAB před ozařováním (24 hodin po porážce) a po ozařování (60Co zdroj, dávka 2,5 a 5 kGy, dávkový příkon 2,7 kG.h-1) (27 hodin po porážce). Pokles parametru L*(ztmavnutí) u všech ozářených vzorků nebyl statisticky průkazný. Naproti tomu průkazně vyšší hodnoty parametru b* u obou ozářených skupin ukazují na poněkud výraznější žluté zabarvení prsní svaloviny. Vlivem dávky 5 kGy došlo u svaloviny stehna k významnému poklesu průměrné hodnoty parametru a*, tedy ke snížení intenzity červené barvy. To však významně neovlivnilo výsledky parametrů C* a ?E*, které více odpovídají intuitivnímu barevnému vjemu barvy člověkem. Malé zvýšení hodnoty pH maximálně o 0,13 u ozářené prsní svaloviny nepředstavuje hygienické ani technologické riziko.
Název v anglickém jazyce
Change in color and pH in pheasant meat after gamma rays
Popis výsledku anglicky
The most significant sensory and quality characteristic indicator of meat is colour. Color determination was performed on pectoral and femoral muscles pheasant (Phasianus colchicus). Parameters of colour ? L*, a*, b*, C*, ?E* was observed with portable spectrophotometer Color Guide S-Spex Byk Gardner in CIELAB system, before irradiation (24 hours post mortem) and after irradiation (60Co source, at dose of 2.5 and 5 kGy, dose rate of 2.7 kG.h-1) (27 hours post mortem). The decrease of the L * (darkening) parameter for all irradiated samples was not statistically significant. On the other hand, the significantly higher values of parameter b * in both irradiated groups show a somewhat more pronounced yellow coloration of the breast muscle. Due to a dose of 5 kGy, the femoral muscles showed a significant decrease in the mean value of parameter a *, thus to reduce the intensity of the red color. However, this did not significantly affect the results of the C * and ?E * parameters, which more correspond to the intuitive color perception of color by humans. A small increase in the pH value by a maximum of 0.13 for irradiated breast muscles is not hygienic or technological risk.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
29
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
42-47
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—