Změny barvy rybí svaloviny po ošetření ionizujícím zářením
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F03%3A00000435" target="_blank" >RIV/62157124:16270/03:00000435 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Změny barvy rybí svaloviny po ošetření ionizujícím zářením
Popis výsledku v původním jazyce
Ozařování masa mění jeho senzorické vlastnosti, podobně jako jiné technologické metody. Barva masa patří tedy mezi významné indikátory kvality masa. Z tohoto důvodu byla sledována změna barvy masa u ryb. Měřena byla svalovina u Oncorhynchus mykiss (pstruh duhový). Parametry barvy # L*, a*, b* byly zjištěny pomocí spektrofotometru Superchroma S-Spex (Braive) v CIELAB systému, před ozářením (3 hodiny post mortem) a po ozáření (60Co, o dávce 3kGy, dávkový příkon 3,33 kGyh-1) (5 hodin post mortem). Změna parametru # L* byla shodná před i po ozáření, pravděpodobně z důvodu zrání masa. Parametr a* byl identický a parametr b* se zvyšoval. Tyto změny se liší od ozařovaného vepřového.
Název v anglickém jazyce
Color changes of irradiated fish
Popis výsledku anglicky
The irradiation of meat makes sensory changes, just as other technological methods. The most significant sensory and quality characteristic indicator of meat is colour. Therefore, the effect of irradiated fish was studied in relation to colour changes. Measurement of colour was realised about musculature of Oncorhynchus mykiss. Parameters of colour # L*, a*, b* was observed with portable spectrophotometer Superchroma S-Spex (Braive) in CIELAB system, before irradiation (3 hours post mortem) and after irradiation (60Co source, at dose of 3 kGy, dose rate of 3,33 kG.h-1) (5 hours post mortem). The change of parameter L* was identical about irradiated and about without irradiated samples. Probably this change was made by maturation of meat.. The parametera* was identical and the parameters b* decreased. This effect is different than about irradiated pork.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FM - Hygiena
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Hygiena Alimentorum XXIV. UVL Košice a ŠVPS Bratislava, Štrbské Pleso 2003..
ISSN
7148-050-9
e-ISSN
—
Svazek periodika
XXIV
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
SK - Slovenská republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
172-174
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—